Na právnické fakultě se po letech rozjede historický páternoster. Pomohla i veřejná sbírka

V budově pražské Právnické fakulty Univerzity Karlovy se po 13 letech rozjede páternoster. Náklady na jeho opravu se vyšplhaly na deset milionů korun. Čtvrtinu se podařilo uhradit z darů a příspěvků, zbylá část nákladů z investičních prostředků fakulty.

Páternoster, který je součástí budovy od jejího dokončení v roce 1930, byl z technických důvodů odstaven z provozu v roce 2005. Nyní se na slavnostním setkání ve středu 14. března vrátí do běžného provozu.

Fakulta uspořádala na opravu páternosteru veřejnou sbírku. „Celkem přispělo bezmála 100 osob, převážně se jednalo o absolventy fakulty, přispěla i řada současných studentů a učitelů fakulty, ale také například Česká advokátní komora,“ uvedl Antoš. Přispěly i některé advokátní kanceláře nebo studentské spolky. Nejnižší příspěvek byl 100 korun, nejvyšší 500 tisíc korun.

Páternoster je druh výtahu s nepřetržitým řetězem kabin. První oběžný výtah na světě byl instalován roku 1884 v Londýně. Páternostery se nyní už neřadí mezi výtahy, ale mezi jiná strojní zařízení. Nevztahují se na ně proto normy na výtahy a mohou být provozovány i nadále.

  • Hlavní město loni za 3,6 milionu korun opravilo páternoster v budově magistrátu na Mariánském náměstí. Původní výtah byl ze 70. let minulého století. V budově byl ale vybudován už na začátku století.
  • V Praze najdou lidé páternostery také v dalších budovách. Používá se například v budově radnice Prahy 1 ve Vodičkově ulici, další je na ministerstvu pro místní rozvoj nebo ve Škodově paláci v Jungmannově ulici.