Při demolici mostu v Příboře se zřítil bagr. Řidič utrpěl vážná zranění

Reportáž: Při demolici mostu v Příboře se zřítil bagr (zdroj: ČT24)

Při rekonstrukci silnice I/48, budoucí dálnice D48, v sobotu ráno v Příboře na Novojičínsku spadl most určený k demolici. Z mostu se zřítil bagr, jehož dvaatřicetiletý řidič utrpěl vážná zranění. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl pro Českou televizi potvrdil, že stavbaři most bourali a nyní v demolici a úklidu podle plánu pokračují.

„Okolnosti události při stavebních pracích prověřujeme,“ oznámila policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Nehoda se stala na uzavřeném staveništi na úseku, kde je kvůli opravě dálnice doprava odkloněna na místní silnice. Nehoda tak nezpůsobila žádné dopravní komplikace.

Demolice mostu pokračuje

K nehodě došlo v lokaci Příbor-východ na silnici I/48. „Je to staveniště, kde z jedničkové silnice stavíme plnohodnotnou dálnici,“ uvedl Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

„Ten most se nezřítil, tam probíhá demolice mostu, je to na uzavřeném staveništi s tím, že je zřízená objízdná trasa, to znamená, že tam nebylo jakékoliv ohrožení běžného provozu,“ uvedl dále Jan Rýdl. Plánovaná demolice i přes nehodu dále pokračuje.

„Ještě dopoledne se znovu rozběhly demoliční práce, tak abychom je dokončili a aby nejpozději v pondělí v 06:00 se rozjela doprava, protože pod tím demolovaným mostem se ještě bude jezdit, abychom nekomplikovali dopravu v mikroregionu,“ řekl mluvčí ŘSD.

Most byl pokračováním příborské Místecké ulice. Vedl přes silnici I/48 a sloužil jako nájezd na ni. Musel být zbourán, protože by se pod něj rozšířená dálnice nevešla. Na jeho místě bude stát nový most.

Řidič bagru utrpěl vícečetná poranění

Při pádu bagru, který se zřítil z výšky zhruba pěti metrů, byl zraněn jeho řidič. Mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín uvedl, že muž byl z převráceného bagru vyproštěn ještě před příjezdem záchranářů. 

„Byl při vědomí. Zasahující lékaři však u něj zjistili vícečetná poranění. Pacient byl zajištěn krčním límcem a na transportní desce vynesen k sanitnímu vozidlu,“ popsal mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl. Zraněného dvaatřicetiletého muže pak transportoval vrtulník do ostravské Fakultní nemocnice.

„Zraněný řidič je v tuto chvíli hospitalizován na jednotce intenzivní péče, je ve stabilizovaném stavu, má mnohočetné zlomeniny a pohmožděniny,“ informuje redaktorka České televize Helena Dohnalová.

Stavba úseku dálnice D48 Rybí - Rychaltice spočívá v rekonstrukci a rozšíření 11,5 kilometru dlouhého úseku silnice první třídy I/48, která je nyní čtyřproudou komunikací bez středového rozdělení. Stavba si vyžádá více než dvě miliardy korun. Hotova má být do konce roku 2020. Most musel být zbourán, protože by se pod něj rozšířená dálnice nevešla.

Nedaleká Studénka

Patrně nejznámější tragédií, ke které v České republice došlo v důsledku pádu mostu, byla nehoda na železniční trati v nedaleké Studénce. Došlo k ní 8. srpna 2008, když na trať spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius.

Na místě tehdy zahynuli čtyři ženy a dva muži, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo celkem 95 cestujících, z toho devět těžce. Někteří z nich mají doživotní následky. Soud v prosinci zprostil viny všech deset obžalovaných. Za obecné ohrožení jim hrozily tresty od tří do šesti let vězení.