Systém e-receptů měl vážný výpadek, řada lékařů se musela dočasně vrátit k těm papírovým

Události ČT: E-recepty dopoledne nefungovaly, výdej léků pacientům vázl (zdroj: ČT24)

Řada lékařů i lékáren byla v pátek část dopoledne bez funkčních e-receptů. Léky se tak mnohde vydávaly omezeně, často jen díky klasickým papírovým předpisům. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) teď zjišťuje příčinu problémů.

Bylo půl desáté dopoledne, když Martina Zajíčková v pražské ordinaci vypisovala dva e-recepty. První vytiskla bez problémů, druhý už nešel.

„Ve chvíli, kdy naťukáte účinnou látku, nebo název preparátu, který potřebujete, a máte to uložit a ve chvíli, kdy vy to jako odkliknete, tak vás to dál nepustí,“ vysvětlila problém lékařka Zajíčková. Nejprve restartovala počítač. Až pak se snažila dovolat na linku lékového ústavu.
„Celá tahle transakce trvala pětadvacet minut, než jsem zjistila, že je problém v SUKLu. Mě by v životě nenapadlo, že to může spadnout,“ dodala lékařka.

A výpadek ukázal na nepřipravenost v případě podobných komplikací. Podle ministerstva zdravotnictví trval výpadek hodinu, podle lékárníků byl delší.

„Lékaři v takovéto situaci mohou předepisovat listinné recepty a pacienti se tak bez problémů dostanou ke svým lékům,“ uvedla v reakci na výpadek mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. V lékárnách však měli problémy – právě kvůli nemožnosti vydávat léky na e-recepty. 

„Snažili jsme se na SÚKL dovolat a tam to buď nikdo nezvedá, nebo je obsazeno,“ postěžovala si lékárnice Hana Chudobová. Ta se v lékárně v centru Prahy s problémy potýkala s kolegy už od rána. Recepty mohli začít zase vydávat až po půl dvanácté dopoledne. Do té doby pacientům vydávali pouze léky předepsané ručně. Pokud byl na e-receptu například jenom kód, lékárníci ho bez fungujícího systému neuměli přečíst.

Lékárna v pražském IKEMu léky vypsané na e-receptu vydávala. Ale pouze pokud byl vydán přímo v nemocnici. Zbytek pacientů měl smůlu. „Řešili jsme to s tím, že lékaři psali po přechodnou dobu klasické recepty jako v minulosti,“ uvedl vedoucí lékař Kliniky diabetologie v pražském IKEMu Robert Bém. 

Zodpovědnému lékovému ústavu zdravotníci vyčítají i to, že informace o výpadku chyběla na webu a nikdo tak nevěděl, jak dlouho bude trvat. Později se na stránkách objevila omluva.  

„Není možné, abychom nebyli informováni o problému, kvůli kterému je ohrožena zdravotní péče. Nikdo nám nezvedal telefony a komunikace byla navázána víceméně až po odstranění závady,“ uvedl prezident Česká lékárnické komory (ČLnK) Lubomír Chudoba. Podle něj je třeba mít k dispozici funkční záložní řešení, o kterém chce s ministerstvem jednat. 

SÚKL kritiku odmítá

Podle mluvčí SÚKL Hany Šindelářové nedošlo k totálnímu zablokování, někteří lékaři a lékárníci podle ní problém vůbec nezaznamenali. Lékaři předepisovali listinné recepty a pacienti se tak ke svým lékům dostali. A ohradila se vůči kritice, že lékárny a ordinace nebyly informovány.

„SÚKL ihned po zjištění a prvotní analýze problému i následně během výpadků Českou lékárnickou komoru průběžně informoval. SÚKL také okamžitě umístil krátkou informaci na oficiální web www.epreskripce.cz a odpovídal na dotazy nejen v rámci call centra a tiskového oddělení,“  uvedla mluvčí Šindelářová.

Operátoři podle ní vyřídili drtivou většinu příchozích hovorů. „V případě několika málo hovorů, které se ve špičce nepodařilo vyřídit, pak operátoři kontaktovali volající zpět. Také SÚKL kontaktoval největší zdravotnická zařízení, aby na vzniklou situaci upozornil,“ dodala Šindelářová s tím, že po hodině byl problém vyřešen. 

Za dva měsíce vydal systém přes 9 milionů receptů

Elektronicky se eviduje asi osmdesát procent všech receptů, ostatní byly vydány klasickou papírovou formou. Zatímco v lednu lékaři poslali pacientům sedmnáct tisíc zpráv SMS s elektronickým receptem, v únoru jich bylo čtyřikrát víc. Lékárníci upozornili, že v případě výpadku systému nemohou z SMS zjistit, jaké léky dostal pacient předepsané.

Lékařů a zubařů je do systému zapojeno přes 46 tisíc, alespoň jeden elektronický recept předepsalo ke konci února třicet tisíc z nich. Někteří lékaři kritizovali to, že systém reaguje pomalu a prodlužuje jim práci. Podle ministerstva je průměrná odezva centrálního úložiště v řádu jednotek sekund.

Elektronický recept je pro všechny zdravotníky povinný od začátku roku. Za první dva měsíce systémem prošlo přes devět milionů e-receptů. Případné sankce za ignorování systému se ale budou udělovat až příští rok.