Chřipka ustupuje, ale jen pomalu. Na západě Čech i jihu Moravy nemocných stále přibývá

Lékaři v celém Česku v průběhu týdne nahlásili 1923 případů chřipky a akutních infekcí dýchacích cest na sto tisíc obyvatel. Oproti týdnu předchozímu je to pokles o 3,1 procenta. V některých krajích se ale situace nelepší – naopak. Celoplošná epidemie trvá, a zatímco například ve středních i severních Čechách zaznamenali lékaři méně nových případů, v Karlovarském a Jihomoravském kraji nemocných stále přibývá. V týdnu také v souvislosti s chřipkou zemřelo několik lidí.

Část krajských hygienických stanic hlásí oproti minulému týdnu zlepšení. V Libereckém kraji klesla nemocnost již druhý den v řadě, tentokrát téměř o dvanáct procent. „Předpokládáme, že vrchol chřipkové epidemie máme už za sebou. Nějakou dobu ale ještě potrvá, než odezní,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Zhruba desetinový pokles hlásí k pátku i hygienici z Královéhradeckého kraje. Oba kraje na severovýchodě Čech tak následují příklad Vysočiny, kde však krajská stanice zveřejňuje nové údaje v pondělí – tehdy poklesl počet lidí s akutní respirační infekcí o čtvrtinu.

Nižší nemocnost než před týdnem je i ve Středočeském kraji, a to o 2,7 procenta, ve Zlínském kraji pak o čtyři procenta, v Pardubickém kraji o 1,5 procenta a podobný je vývoj i ve většině dalších regionů. Nikoli však ve všech, v Karlovarském kraji se k hygienikům naopak dostaly informace, podle kterých nemocnost chřipkou a dalšími infekcemi stoupla o 7,1 procenta na 1476 nemocných na sto tisíc obyvatel.

Mnoho lidí stále choří v Jihomoravském kraji, kde je nemocných 2247 ze sta tisíc obyvatel, přičemž v minulém týdnu jich bylo téměř o sto méně (došlo tedy ke čtyřprocentnímu nárůstu). Více než dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel je stále i ve čtyřech regionech, kde se již situace zlepšuje – Moravskoslezském, Libereckém, Pardubickém a Plzeňském kraji.

Ústecký kraj otevřel nemocnice, leckde ale zákaz návštěv zůstává

Na jižní Moravě zůstávají vzhledem k vysoké nemocnosti uzavřené nemocnice pro návštěvníky. Není možné vydat se za blízkými, kteří leží v Brně, ale i Kyjově, Hodoníně nebo Břeclavi. Návštěvy jsou možné v Masarykově onkologickém ústavu.

Za blízkými do nemocnic, ale i domovů pro seniory se ale nemohou lidé vypravit ani v některých regionech, kde se situace již zlepšuje. Například ve Středočeském kraji nejenže zákaz návštěv v nemocnicích platí dál, ale dokonce jej nově vyhlásili i v domově seniorů Zátor na Berounsku.

V Ústeckém kraji, kde kopíruje nemocnost celorepublikový trend, naopak zákazy návštěv skončily. „Prosíme však ještě návštěvníky, kteří cítí sebemenší podezření na jakoukoliv virózu, aby nemocné raději nenavštěvovali. Mohli by tak ohrozit nejen svého blízkého, ale také okolní pacienty,“ zdůraznila ovšem Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, které patří nemocnice v Lounech.

Zemřelo přes 50 lidí

„Pravé“ chřipky je mezi případy, které hygienické stanice zveřejňují, poměrně málo – trpí jí asi čtvrtina nemocných a navíc počet těchto případů rychleji klesá. Od začátku chřipkové sezony do konce února podlehlo nemoci 50 lidí a v posledním týdnu zemřeli ještě nejméně čtyři lidé. Dvě oběti starší 60 let měla nemoc v Libereckém kraji, podle mluvčí krajské hygienické stanice Zuzany Balašové šlo o první úmrtí v regionu během letošní epidemie.

  • Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C. Ty napadají horní i dolní cesty dýchací. Onemocnění začíná náhle, je provázeno horečkou (často i nad 39 °C), schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi (nejčastěji kašel bez vykašlávání). Méně obvyklé jsou bolesti v krku, rýma a kašel s vykašláváním hlenu. U dětí se může objevit zánět středního ucha. Nekomplikovaná forma odezní sama zhruba do 1–2 týdnů. K nejzávažnějším komplikacím patří zápal plic (vyvolaný chřipkovým virem nebo nasedající bakteriální infekcí) a postižení srdce. Komplikované onemocnění může mít i smrtelný průběh.

Chřipkovou epidemii vyhlásili hygienici na počátku února, trvá tedy již měsíc a týden. Není to neobvyklé, běžná její délka se pohybuje mezi čtyřmi a osmi týdny. Oproti minulému roku však vypukla epidemie mnohem později. Loni se vyhlašovaly zákazy návštěv v první polovině ledna a v únoru již chřipka mizela.