Exšéf Homolky obviněný z korupce byl příčetný, přestože bral drogy, tvrdí znalci

Lékař Vladimír Dbalý, který čelí obžalobě z korupce v Nemocnici Na Homolce, byl v době údajné trestné činnosti příčetný, ačkoliv požíval alkohol a později i kokain. U pražského městského soudu to v pátek uvedli znalci.

Lékař a bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý, jenž se v minulosti opakovaně omluvil z jednání soudu ze zdravotních důvodů, je podle znalců schopen účasti u hlavního líčení. Dbalého advokátka vzápětí vznesla námitku podjatosti předsedkyně senátu za to, že soudkyně označila lékařovo dosavadní počínání za obstrukční.

Obžaloba viní Dbalého a dalších šest lidí z ovlivnění dvou zakázek nemocnice z roku 2009 – tendru na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Dbalý prý získal na úplatcích přes 27 milionů korun.

„Bylo prokázáno škodlivé užívání alkoholu, od roku 2010 též zneužívání kokainu a benzodiazepinu. Po celou dobu trestné činnosti byl však obžalovaný schopen rozpoznat protiprávnost svého jednání a své jednání ovládat,“ řekl psychiatr Václav Fait, který Dbalého duševní stav poprvé zkoumal na jaře roku 2017 a poté ještě dvakrát.

  • Dbalému majetek, včetně bytu, policie obstavila krátce poté, co ho zadržela v roce 2014. 
  • Lékař s manželkou nemovitost koupil v roce 2007 za 11,7 milionu korun. Z toho 4,7 milionu zaplatil rovnou, na sedm milionů si půjčil od České spořitelny.
  • Manželé Dbalí spláceli 55 tisíc měsíčně, v červnu 2014, kdy Dbalého zadržela policie, zbývalo doplatit 4,4 milionu.
  • Dbalého policie stíhá kvůli mnohamilionové korupci spojené se zakázkami z doby, kdy nemocnici šéfoval.
  • Zdroj: Zpravodajský web Českého rozhlasu

Při užívání drog fungoval – operoval i sportoval

Podle znalce se tedy prokázalo pouze škodlivé užívání, nikoliv Dbalého závislost. „Nezjistili jsme takové poškození organismu kokainem nebo alkoholismem. Nelze zpětně zjistit, kolik toho bral, ale normálně fungoval: operoval, sportoval. Tam nejsou sebemenší podezření na to, že nebyl schopen posoudit, co se v nemocnici děje. Závislost tam nebyla, a i kdyby byla, v dané trestné činnosti by to nehrálo roli,“ uvedl Fait na doplňující dotazy advokátů.

Fait poukázal i na to, že v den následující po prvním znaleckém vyšetření si Dbalý nechal napsat pracovní neschopenku pro duševní poruchu, konkrétně kvůli nadužívání alkoholu. Stěžoval si také na deprese a panické stavy.

Znalci ho znovu vyšetřili v září 2017, kdy měli odpovědět na otázku, zda je schopen účasti u soudu. Z hlavního líčení se totiž omlouval a zároveň trval na osobní účasti, takže proces nemohl téměř rok pokračovat. Experti uzavřeli, že ambulantním vyšetřením nelze otázku zodpovědět, a navrhli ústavní pozorování.

„To, co jsme pozorovali, bylo příznivější než to, co nám bylo verbálně deklarováno,“ vysvětlila psycholožka Karolína Malá, proč byl nutný Dbalého pobyt v ústavu. Soudkyně Silvie Slepičková pak obžalovaného poslala do psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích, kam za ním znalci dvakrát přijeli. Uzavřeli, že Dbalý je schopný účasti u jednání, ale „prognóza jeho dalšího vývoje je nejistá“.

Lékař nyní k hlavnímu líčení nadále nechodí, pracovní neschopnost kvůli psychickým problémům má uznanou prozatím do 8. května. Už ale nevyžaduje svou osobní přítomnost u jednání.

Dbalého obhájkyně Katarína Kožiaková Oboňová po prezentaci posudků obvinila soudkyni z podjatosti jak vůči klientovi, tak i vůči své osobě. „Dlouhodobě lze pozorovat jisté náznaky averze ze strany předsedkyně senátu i přísedících,“ podotkla advokátka.

Vadí jí, že Slepičková nazvala při úterním hlavním líčení Dbalého jednání jako „čistě obstrukční“ a upozornila, že další obstrukce tolerovat nebude.

Senát Slepičkové po poradě rozhodl, že předsedkyně podjatá není. Advokátka si proti tomu podala stížnost, která nemá odkladný účinek a kterou bude řešit vrchní soud. Hlavní líčení bude pokračovat 5. dubna prováděním dalších důkazů.