Policie zadržela u Prahy převaděče. V dodávce vezli 22 migrantů včetně dětí a těhotné ženy

Policie na Pražském okruhu zadržela tři turecké převaděče běženců. V dodávce vezli do Německa 22 lidí z Iráku, Sýrie a Turecka. Detektivové mají informace, že organizovaná skupina přes Česko v minulosti nelegálně převezla zhruba 100 dalších migrantů. Muži jsou ve vazbě. Hrozí jim až osm let vězení.

Česká policie na případu s krycím názvem Torax spolupracovala s kolegy z Německa a Slovenska více než dva měsíce. „Běženci měli být přes Maďarsko a Slovensko přepravováni z Turecka a především z Rumunska,“ uvedla policie na svém webu. Za jednu převezenou osobu měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od 2 do 8 tisíc eur (51 tisíc až 203 tisíc korun).

Běženci přijeli do Česka v kamionu ze Slovenska, který nejprve zamířil na severní Moravu. Poblíž Jablunkova migranti přestoupili do připravené dodávky, která je měla převézt po dálnicích D1 a D5 do Německa: „Dodávku doprovázelo ještě jedno osobní vozidlo, které mělo upozorňovat na případné policejní kontroly.“

Policie převaděče zadržela 7. března v brzkých ranních hodinách na Pražském okruhu mezi Cholupickým a Lochkovským tunelem. „V dodávce se tísnilo osmnáct dospělých osob a čtyři děti. Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství a policisty jí byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba. Je třeba podotknout, že v době zastavení dodávky byla venkovní teplota cca dva stupně pod bodem mrazu,“ uvedla policie. 

Zadržené migranty si převzala cizinecká policie. Všichni skončili v detenčních zařízeních. U několika už bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění do domovského státu, další by měli být vráceni do země, kde požádali o azyl. 

Trojice zadržených Turků čelí obvinění z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Hrozí jim až osm let vězení. Z šetření policie vyplynulo, že převaděči v minulosti organizovali nejméně šest podobných převozů.

Poslední podobný případ policie zveřejnila v únoru. Policisté tehdy na dálnici D5 u Ostrova na Tachovsku a za Plzní zadrželi na cestě do Německa dva kamiony, které převážely 35 cizinců. Řidiči vozidel skončili ve vazbě.

Česko nicméně podle cizinecké policie dlouhodobě není hlavní tranzitní ani cílovou zemí pro migranty. Loni jich policie zadržela 172. V roce 2016 bylo zadrženo 511 běženců, kteří přes ČR mířili do jiné země, a v roce 2015 v době vrcholící migrační krize 2294.