Prezident není stínový premiér, ale hlava státu. Tvorbou konfliktů ničí celou společnost, řekli politici

Pět let Miloše Zemana v čele Česka hodnotí většina politiků z vedení parlamentních stran negativně. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ve vysílání České televize řekl, že Zeman si získává příznivce vyvoláváním společenských konfliktů, což podle něj ve výsledku ničí celou společnost. Podle předsedy ODS Petra Fialy by si měl prezident uvědomit, že není stínový premiér, ale hlava státu, a podle toho se také chovat.

Když Zeman v roce 2013 skládal slib, většina debatujících politiků podle svých slov doufala, že bude prezidentem deseti milionů, jak sliboval. Podle Pospíšila se ale nic takového bohužel nestalo: „Zeman je ofenzivní politik, který si betonuje podporu svých 51 procent podporovatelů tím, že cíleně otevírá a vyvolává společenské konflikty.“ Zmínil například útoky na Ferdinanda Peroutku, pražskou kavárnu nebo vysokoškolské rektory.

Prezident tím sice posiluje pozici u svých voličů, podle předsedy TOP 09 je to ale zároveň „strašná destrukce celé společnosti“. „Prezident má spojovat, to není předseda vlády, který bojuje s jinými politickými stranami,“ dodal. S Pospíšilem souhlasí i Fiala. Zeman by si podle něj měl uvědomit, že je hlava státu, a podle toho se chovat.

Prezident není řadový politik, není stranický politik, a dokonce není ani stínový premiér, jak si někdy Miloš Zeman myslí. Prezident je hlava státu, a podle toho se musí chovat.
Petr Fiala
Předseda vlády ČR

Za vyvolávání konfliktů ve společnosti kritizoval Zemana i místopředseda lidovců Marian Jurečka. Prezident podle něj účelově otevírá některá témata, aby vstoupil do mediálního prostoru, „i když ví, že to české společnosti nepomůže ani o píď“.

„Lidé, kterým Zemanova politika konvenuje, jsou spokojení. Druhou polovinu lidí ale zesměšňuje a jejich názor shazuje. Zeman po nějakém čase na Vysočině vstoupil do politiky s jakousi záští a ta přetrvává i po jeho zvovuzvolení,“ konstatoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Pan prezident je dobrý stratég a ví, odkud fouká vítr hlasů v přímé volbě,“ dodal.

Vyvoláváním konfliktů ničí prezident celou společnost, shodli se politici (zdroj: ČT24)

I předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka v roce 2013 očekával, že Zeman bude jako prezident společnost spojovat. Místo toho ale podle něj štěpil i sociální demokracii. „Vzpomeňme si na říjen 2013, kdy došlo ke slavnému lánskému puči,“ řekl s odkazem na schůzku, kdy se Zeman tajně sešel s Milanem Chovancem, Jiřím Zimolou, Michalem Haškem a Jeronýmem Tejcem s cílem odstranit Bohuslava Sobotku z čela strany.

Kritikou nešetřil ani předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který se opřel i do Zemanova vystupování za hranicemi. „To, že vyvěsíte vlajku Evropské unie na Pražském hradě, z vás Evropana neudělá,“ glosoval s tím, že je lehké být Evropanem, když se Evropě daří: „Zeman ji v nelehké chvíli opustil a dal se na stranu populistů. Neuklidňoval situaci, naopak ji rozdmýchával. Nespojoval, on rozděloval. Je mi to líto.“

Fiala proměny Zemanova vztahu k Evropské unii do jisté míry chápe. Evropa ostatně za posledních pět let prošla řadou krizí. „Jestliže změnil názor a chtěl prezentovat zájmy České republiky například v oblasti migrace, tak si ale také kladu otázku, proč za poslední roky prakticky nebyl v žádné západoevropské zemi. Nehájí tam naše zájmy, nezvou ho tam. Jízdy do Číny a Ruska nezpochybňuji, ale nejsou vyváženy aktivitou v západních demokratických zemích,“ upozornil.

Filip Zemana hájil: Splnil vše, co jsme očekávali

Miloše Zemana se ale zastal předseda komunistů Vojtěch Filip. Podotkl, že prezident zde není od toho, aby takové věci v Evropě vyřizoval. Od toho je předseda vlády. Do EU navíc podle Filipa Zeman jezdí.

Komunisté jsou stejně jako SPD s dosavadním působením prezidenta spokojení. Podle Filipa ve funkci splnil, co od něj KSČM očekávala: „Určitě splnil to, že bude prezidentem občanů. Jezdil za nimi a zajímal se o jejich názory. Výrazně pomohl i v ekonomické diplomacii.“ Podle poslance Jiřího Kobzy (SPD) přinesl Zeman do prezidentského úřadu znovu vlastenectví.

Zeman dostal pochvalu ze cesty do krajů

Cesty do krajů a kontakt s občany jsou také jedinou Zemanovou aktivitou, kterou ocenila většina politiků. Chvojka a Farský Zemana pochválili i za to, jakými odborníky doplnil Ústavní soud.

Kritický nebyl k prezidentovi ani místopředseda ANO a ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický. „Pan prezident byl kontaktní a lidový v tom nejlepším slova smyslu,“ reagoval na Zemanových prvních pět let na Hradě. Coby ministr obrany v Sobotkově vládě se se Zemanem často potkával. Prezident podle něj nikdy nezpochybňoval členství Česka v NATO, zajímala ho hodně i armáda nebo česko-izraelské vztahy.