Přešlapy první Zemanovy pětiletky: Pussy Riot, Peroutka i třeba hůl na Sobotku

Události ČT: První pětiletka prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Dalších pět let ve funkci prezidenta začalo čtvrtečním slavnostním slibem Miloše Zemana ve Vladislavském sále Pražského hradu. Už v uplynulých pěti letech však nebyl výkon jeho povolání bez přešlapů. Svými výroky vyprovokoval odpůrce několikrát k demonstracím. A také velmi výrazně promlouval do podoby vlády nad Českem.

Nejprve se po pádu vlády premiéra Petra Nečase rozhodl jmenovat úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, přestože ve sněmovně tehdy byla většina – 101 hlasů – pro tehdejší předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). „Budete zárukou toho, že se aféry nebudou zametat pod koberec,“ řekl tehdy Rusnokovi Miloš Zeman.

Že důvěru poslanců Rusnok nezíská, bylo jasné už předem. „Nesmyslná ztráta času tímto pokusem, tímto předem marným pokusem, vědomě mrtvým narozeným dítětem,“ okomentovala Zemanův krok před pěti lety v červnu Němcová.

Vláda pak působila v demisi skoro půl roku do jmenování nového kabinetu Bohuslava Sobotky po předčasných volbách – a prezident s ním nespěchal.

Důvěra v Zemana se propadla i poté, co v Číně řekl, že se od ní učí stabilizovat společnost – a v rozhlase mluvil vulgárně, například o členkách skupiny Pussy Riot. „V textech této skupiny je kunda sem, kunda tam, no opravdu dokonalý případ politického vězně jako vyšitý,“ uvedl Zeman v listopadu 2014 v živém vysílání Radiožurnálu.

Názor na Miloše Zemana pak vyjádřila část veřejnosti při oslavách 25 let od listopadu 1989 – na Národní třídě červenými kartami a na Albertově házením vajec.

„Je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty,“ reagoval tehdy Zeman. 

Emoce rozvířil i tvrzením, že Ferdinand Peroutka patřil k intelektuálům fascinovaným nacismem a napsal článek Hitler je gentleman. Historici však jeho existenci odmítají. Text dosud nebyl nalezen.

Část politiků kritizovala Miloše Zemana za vystoupení s lídrem Bloku proti islámu Martinem Konvičkou. „Tento národ si zaslouží, aby si vládnul sám,“ okomentoval to 17. listopadu roku 2015 prezident.

Demonstrace vyvolala taky kauza kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Ministr kultury řekl, že poté, co se sešel s dalajlámou, prezident odmítl ocenit jeho strýce. Hrad to popřel.

Loni v květnu pak Zeman připravil obvyklý ceremoniál pro premiéra, který dává demisi, i když Bohuslav Sobotka přijel jen na konzultace. Konflikt v přímém přenosu vyvrcholil odchodem prezidenta.

„Doufám, že si, pane prezidente, uvědomujete vážnost problému ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše a že tuto věc nebudete přehlížet a že ji nebudete ignorovat,“ vyzval v květnu loňského roku premiér Sobotka Zemana.

Miloš Zeman pak ale podpořil šéfa hnutí ANO ještě několikrát. Mimo jiné kritizovaným a následně korigovaným vyjádřením, že kabinet bez důvěry by mohl vládnout čtyři roky do příštích voleb.