Vážné onemocnění rodičů pomáhají dětem vysvětlit nové komiksy

Komiksy pomáhají vysvětlit vážné onemocnění u rodičů nebo prarodičů (zdroj: ČT24)

Vážné onemocnění v rodině vždy ovlivní všechny její členy. Nemocní rodiče ale mnohdy neví, jak dětem vysvětlit, co se s nimi děje. Lékaři ve spolupráci s dětskými psychology proto vytvořili komiksy, které dětem pomůžou vše lépe pochopit. Od středy je mají k dispozici vybrané pacientské organizace a oddělení nemocnic.

Rodiče nebo prarodiče mnohdy nechtějí své potomky či vnoučata nemocí zatěžovat. Děti jsou ale velice vnímavé a chtějí rozumět tomu, co se s jejich nejbližšími děje. Podle psycholožky z Katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Lucie Michálkové může komiks otevřít cestu k pochopení nemoci.

Jedním z prvních, kdo mohl komiks ukázat svým dětem, byl Michal Karsch. Lékaři mu před 23 lety diagnostikovali roztroušenou sklerózu. Prvním příznakem nemoci byly problémy s chůzí, dnes má navíc horší zrak. S jeho onemocněním vyrůstá i osmiletá dcera.

„Když byla malinká, tak jsme ještě jezdili na kole. Dnes už si na kolo netroufnu sednout. Komiks ji baví a nenásilnou formou jí vše vysvětlí,“ chválil nový projekt. 

Komiks dětem vysvětluje vážné nemoci
Zdroj: www.mojemedicina.cz

Roztroušená skleróza je jen jedním ze tří témat, kterým se nové komiksy věnují. První díly sešitů Medikidz jsou určené i potomkům nemocných rakovinou plic a karcinomem prsu. Děti se v komiksu dozví, jak probíhá onemocnění, ale i jeho léčba.

Na překladu z angličtiny se stejně jako na původní verzi podíleli psychologové a lékaři.„Podstata onemocnění je stejná i v ostatních zemích. Upravila jsem jen některé věci, například co se týče léčebných postupů, které se v evropských zemích dělají trošičku jinak,“ uvedla k českému překladu klinická onkoložka z Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice a 1. LF UK Markéta Černovská.

Časopis je volně přístupný na internetu. Lidé ho mohou dostat i od pacientských organizací nebo vybraných lékařů. Pokud se v praxi osvědčí, plánují zdravotníci vytvořit i ryze české verze komiksu pro další diagnózy, například pro dědičnou poruchu srážlivosti krve – hemofilii, nebo nádory tlustého střeva. 

Vydáno pod