Ledovka sevřela Vysočinu, staly se vážné nehody. Na Brněnsku zpozdil led autobusy

Několik vážných nehod včetně jedné smrtelné se stalo ráno na Vysočině a jižní Moravě. Pro část obou krajů vyhlásili meteorologové na pondělí výstrahu před ledovkou. I když se před polednem situace na silnicích zlepšila, výstraha platí až do 18 hodin. V noci a ráno pak hrozí tvorba ledovky v severní a východní části Moravy a ve Slezsku.

Mimořádně chladné období skončilo, pokud ráno mrzlo, byly teploty jen těsně pod nulou a přes den bude ještě tepleji. S oteplením však jde občas ruku v ruce ledovka a ta se tentokrát vytvořila na Českomoravské vrchovině a v části jižní Moravy.

Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, platí od 7 do 18 hodin pro části Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. Konkrétně se týká Jihlavska, Třebíčska, Žďárska, Blanenska, Brněnska (okresů Brno-město i Brno-venkov) a Znojemska. „Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ uvedl ČHMÚ.

Ledovka vzniká z namrzajícího mrholení, které padá právě v oblasti Vysočiny a části jižní Moravy. Mrholí přitom v oblasti, kde se během noci vytvořila nízká oblačnost. Před polednem se však situace již zlepšila.

Smrt u Dobronína, sedm havárií u Poličky

V místech, kterých se meteorologická výstraha týká, se ráno stalo několik dopravních nehod. Nejzávažnější následky měla srážka dvou aut u Dobronína na Jihlavsku, kde v jednom z aut zemřela spolujezdkyně.

Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové zřejmě dostalo před nehodou auto, ve kterém jela, smyk. Na Vysočině se ale na zledovatělých silnicích staly dopoledne i dvě desítky dalších nehod. „Nejhorší situace byla na Žďársku, u Bystřice nad Pernštejnem se při nehodě těžce zranil jeden člověk, byl odvezen do Brna,“ dodala Dana Čírtková. 

Sedm aut ráno havarovalo také severně od oblasti, které se výstraha na led týká, ale i tak na kluzké vozovce – na severovýchodním okraji Českomoravské vrchoviny u Poličky na silnici směrem na Litomyšl. Podle policejní mluvčí Lenky Vilímkové utrpěl jeden člověk zranění.

Led, který pokryl krajinu, způsobil také zpoždění autobusů na jižní Moravě. Zpoždění deset až dvacet minut nabíraly autobusové linky kolem Oslavan, Ivančic a Rosic na Brněnsku, také linky na Znojemsku kolem Jevišovic nebo Vranova nad Dyjí, oznámil organizátor veřejné dopravy v Jihomoravském kraji.

Ledovka bude hrozit i v úterý

Výstrahu na ledovku vydal Český hydrometeorologický ústav i pro noc na úterý a úterní dopoledne. Týká se ale jiných regionů než výstraha pondělní. Platí od 2 do 12 hodin pro Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj.

Zároveň bude v noci a v úterý sněžit, a to i v polohách do 600 metrů. Výstraha na vydatné sněžení platí pro střed a východ Čech, zejména však pro Vysočinu a Jihomoravský kraj, kde může napadnout 7 až 12 centimetrů nového sněhu.