Letadlo, které dopravilo zlaté hokejisty z Nagana, je definitivně v cíli. Přetáhli ho na čestné místo

Události ČT: Letadlo, které dopravilo zlaté hokejisty z Nagana, čekal přesun (zdroj: ČT24)

Parta nadšenců v sobotu v areálu Leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku pomocí speciálního tahače přestěhovala na nově získaný pozemek bývalý vládní letoun Tu-154, na jehož palubě slavili čeští hokejisté zlato z olympiády v Naganu v roce 1998.

Stovky lidí i v třeskutém mrazu sledovaly v sobotu nejen technickou raritu, ale taky vyvrcholení čtyřleté snahy party nadšenců. Ti prezidentský speciál v Praze nejprve rozložili, pak ho převezli přes celou republiku do Kunovic, aby ho tady, ve svém volném čase, zase šroubek po šroubku složili. 

A sobotním úkolem bylo dostat letadlo z asfaltu na letišti přímo na promrzlou půdu. Na pozemku, který muzeu zapůjčilo město, bylo pro letoun vybudováno speciální betonové stání.

„Máme dneska jistotu , že ten povrch je promrzlý, nebude s tím žádný problém,“ pochvaloval si terén pro stěhování leteckého stroje koordinátor přesunu Marek Vašťák. A taky nebyl. Promrzlá půda unesla čtyřicetitunové letadlo, vše ostatní už bylo na lidech a technice.

Podvozkové nohy letounu po zhruba 450 metrů dlouhém přesunu spočinuly na betonových panelech odlitých přímo na pozemku.

„Letoun jsme přesunuli bez křídel, která budou přimontována až později,“
ozřejmil vedoucí muzea Martin Hrabec. Křídla mají rozpětí skoro padesát metrů a znemožnila by transport letadla.

Pro lidi z muzea tím ale nic neskončilo. Během půl roku chtějí letadlo zase smontovat a už v létě zpřístupnit návštěvníkům. „Připojíme křídla, zkompletujeme interiér, elektroinstalaci, tak aby vše bylo funkční,“ dodal Hrabec.

  • Od 70. let bylo součástí vládní letky. Jeho přílet z Nagana zlomil tuzemské televizní rekordy. Přenos návratu zlatých hokejistů je nejsledovanějším pořadem v dějinách českých televizí. Slavné „túčko“ létalo se svým dvojníkem ve vládní letce do roku 2008, pak je nahradily airbusy. Později se ho ujali letečtí nadšenci.

Letoun známý jako naganský expres se kunovickým nadšencům podařilo po
předloňském přesunu z pražského letiště ve Kbelích už z velké části složit
dohromady. První zájemci by si podle Hrabce mohli interiér vystaveného letadla prohlédnout na jaře, i když tou dobou ještě možná nebude kompletní.

Kunovické muzeum vlastní 29 letadel, vystavuje jich 21. V budoucnu by chtělo postavit tři montované hangáry, které by představovaly zázemí pro většinu strojů. Loni muzeum, které funguje jako pobočka Slováckého aeroklubu Kunovice, navštívilo přes pětadvacet tisíc lidí.