Kalousek je jedničkou pro střední Čechy, Kuba zabojuje na jihu

Praha – TOP 09 odtajnila obsazení kandidátních listin pro předčasné volby. Předseda strany Karel Schwarzenberg povede podle očekávání stranickou kandidátku v hlavním městě, někdejší ministr financí a první místopředseda strany Miroslav Kalousek bude lídrem ve středních Čechách. Jména pro předčasné volby zveřejnili i lidovci, předseda strany Pavel Bělobrádek kandiduje na Královéhradecku. Se jmény pro volby postupně přichází SPOZ, kandidovat za ni bude ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. Po několika týdnech spekulací je také jasno o pověřeném šéfovi ODS Martinu Kubovi, povede kandidátku na jihu Čech.

O tom, že Martin Kuba povede kandidátku občanské demokracie na jihu Čech, dnes rozhodl regionální sněm v Českých Budějovicích. Kuba už na začátku týdne uvedl, že bude o první místo na jihočeské kandidátce usilovat. Na dnešním regionálním sněmu získal 57 hlasů ze 70 možných.

„Je naprosto logické, že kandidátku povede Martin Kuba, který je předsedou jihočeského sdružení strany,“ uvedl místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa. Bývalý ministr průmyslu a obchodu zvažoval i kandidaturu ve Středočeském kraji. Tamní členská základna však preferovala kandidáty s vazbou na region a Kubovi podporu nevyslovila.

Hlavní volební tvář strany, Miroslava Němcová, bude kandidovat v Praze. „Lehkou úlohu určitě nebude mít nikdo v těchto volbách, tím myslím nikdo z ODS, protože máme složitou výchozí pozici a nenasadili jsme si růžové brýle,“ podotkla. Kompletní kandidátní listiny pro předčasné volby chce vedení strany schválit v pátek.

Schwarzenberg: My také chceme „sociální stát“

Hotové kandidátky potom již dnes představila TOP 09. „Jde nám o právní stát, nikoli pouze o dobře fungující stát, neboť právo je základ každého státu odspodu až ke špičce,“ prohlásil na tiskové konferenci Karel Schwarzenberg s odkazem na volební slogan ČSSD („Prosadíme dobře fungující stát“). „Oproti velkým pochybám, které někteří mají, chceme také sociální stát, samozřejmě nám leží na srdci, ovšem víme, že nemůžeme řešit problémy dneška na úkor budoucí generace,“ dodal Schwarzenberg, který sám vede stranu na pražské kandidátce.

Miroslav Kalousek, ač Jihočech z Bechyně, kandiduje jako jednička ve Středočeském kraji. Stejně jako v minulých letech i tentokrát obsadili kandidátky TOP 09 také představitelé spolupracujícího hnutí Starostové a nezávislí (STAN) – šéf Starostů Petr Gazdík bude jedničkou ve Zlínském kraji, starosta Semil Jan Farský v Libereckém kraji a starosta České Třebové Jaroslav Zedník v Pardubickém kraji.

Někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger povede kandidátku na Královéhradecku, jeho bývalý náměstek a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se postaví do čela listiny pro Plzeňský kraj. V Karlovarském kraji kandidátku nakonec povede šéf KV Areny Roman Maleček. Uvažovalo se o tom, že by jedničkou mohl být primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Ten ale údajně lídrem být nechtěl. Volební program chce strana prezentovat na tiskové konferenci 12. září.

Pražská volba: TOP 09 dnes také rozhodla o svém pražském vedení, novým předsedou se stal první náměstek primátora Jiří Vávra; byl jediným kandidátem. Očekává se, že primátor Tomáš Hudeček (stranu zřejmě povede do komunálních voleb) by mohl zaujmout funkci prvního místopředsedy. V pražské TOP 09 tak dochází k výrazné obměně; dosud ji vedl František Laudát, prvním místopředsedou byl Daniel Korte. Ani jeden z nich ale nyní nekandidoval, zabojují o sněmovnu.

Lidovci vysílají do boje o Prahu Hermana

Také lidovci představili své lídry ve všech krajích. V Praze je povede bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. „Máme jednoduchý desetibodový program v oblasti morálky a korupce, který funguje už několik tisíc let. Nikdo nic lepšího nevymyslel. Když se ho budeme držet, bude nám v naší zemi dobře,“ prohlásil pražský lídr křesťanských demokratů.

Známé tváře posadili lidovci i do čela dalších kandidátek. Ve Středočeském kraji je jedničkou sociolog Ivan Gabal, v Plzni zastánce zdravotně postižených Václav Krása. Kandidátku na Ústecku povede kritik praktik v operačních programech Leo Steiner. Šéf strany Pavel Bělobrádek bude lídrem v Královéhradeckém kraji. „V posledních volbách jsme ztratili 150 tisíc voličů, což je dostatečná část lidí, o kterou musíme zabojovat, abychom je dostali zpátky,“ řekl ve středečním Interview ČT24 Bělobrádek.

Jak se má na volby připravit občan? Do otevření volebních místností zbývá 50 dní. Kdo už teď ví, že poslední říjnový víkend nebude na adrese svého trvalého bydliště, může si zařídit voličský průkaz; radnice je budou vydávat od 10. října. Zájemce buď může přijít na úřad v místě bydliště zažádat osobně (nejpozději do 23. října), nebo o průkaz zažádat písemně – v takovém případě je potřeba ověřený podpis, např. z Czech-pointu. Poslední písemné žádosti budou úřady přijímat 18. října. Nutnost využít voličský průkaz se týká i Čechů v zahraničí; ti, kteří žijí v cizině dlouhodobě, se musí zaevidovat do volebního seznamu, a to opět žádostí k příslušnému zastupitelskému úřadu, do 15. září.

Finišují i další strany

Na kandidátních listinách dosud pracuje SPOZ, dnes večer oznámila, že jejím lídrem na Ústecku bude ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman. Jedná se už o třetího člena Rusnokovy úřednické vlády (po Martinu Pecinovi a Františku Koníčkovi), který bude v nadcházejících předčasných volbách kandidovat za Zemanovce. Kompletní podobu kandidátek v krajích chce SPOZ zveřejnit do 12. září po jejich schválení předsednictvem strany. 

Hnutí Andreje Babiše ANO 2011 lídry odhalí zítra a Strana zelených představí seznam svých kandidátů v neděli, některé kandidáty totiž bude ještě volit, například pozítří na krajské konferenci v Pardubicích. Na kandidátkách ve všech krajích by se měl objevit i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, stále se ale jedná o účasti zástupců jiných politických stran. Kompletní seznam kandidujících má v dalších dnech představit i blok Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové - ta by měla být celorepublikovým lídrem.

Sociální demokraté a komunisté představili své kandidátky již v uplynulých dnech, přičemž v případě ČSSD listiny definitivně uzavřel až pražský obvodní soud, když zastavil vnitrostranické spory o kandidátní listiny. Několik členů ČSSD totiž napadlo jejich podobu. „Po sedmi letech vlády pravice pro nás ODS není soupeřem a příliš silným soupeřem není ani TOP 09. Hlavním protivníkem sociální demokracie jsou její vlastní chyby,“ řekl v této souvislosti Bohuslav Sobotka.