Bublan: Premiér se nemá co vměšovat do činnosti GIBS

Bublan: Babiš se vměšuje do činnosti inspekce (zdroj: ČT24)

Premiér nemá co řešit vnitřní chod Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), uvedl v pořadu Devadesátka člen sněmovní bezpečnostní komise a nestraník za ČSSD František Bublan. Podle něj je pokus premiéra v demisi Andreje Babiše zbavit se ředitele inspekce Michala Murína nešťastný už proto, že si měl Babiš nejdříve přečíst zákon o GIBS.

„Mám takové podezření, jako by chtěl (premiér v demisi Andrej Babiš) přímo ingerovat do činnosti inspekce,“ zhodnotil Bublan Babišův spor s ředitelem inspekce Murínem. Připomněl, že šéf inspekce je sice podřízen premiérovi, ale inspekce jako taková je nezávislá.

„Musí být někde ukotvena, takže je pod Úřadem vlády a premiérem, ale premiér nemá vůbec žádnou šanci dostat se k nějakým kauzám nebo řešit nějaké vnitřní problémy organizace. To je věc ředitele,“ zdůraznil Bublan.

Babiš podle svých slov při interpelacích v Poslanecké sněmovně řeší hospodaření inspekce, o němž má pochyby. Prověrka podle Babiše ukázala na možné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, proto požádal ministryni financí v demisi Alenu Schillerovou, aby na inspekci poslala kontrolu. Kvůli Murínovi dokonce premiér v demisi svolal na příští čtvrtek Bezpečnostní radu státu.

Jde skutečně o to, aby si inspekce uhájila svoji nezávislost a nepodléhala nějakým politickým tlakům a vlivům. Ještě tak dlouho nefunguje, musí si svoji pozici vybojovat sama.
František Bublan
poslanec a člen sněmovního bezpečnostního výboru

Bublan poukázal na to, že sněmovní kontrolní komise GIBS má víc pravomocí inspekci prověřovat, mohla by tedy podat premiérovi zprávu o případných nedostatcích nebo podezřeních. Aby ale premiér sledoval, jak GIBS funguje, případně sledoval, co kdo dělá a jak se řeší nějaké kauzy, není jeho věcí, upozornil Bublan.

Babiš dělá kroky mimo zákonem stanovený postup

Soudí, že Babišův pokus přimět Murína k odchodu z čela GIBS je poměrně nešťastný už právě kvůli postupu, který zvolil. „Pan premiér Babiš si měl nejdříve přečíst zákon o GIBS a pak teprve uvádět pro veřejnost svá prohlášení. Jednak si odporuje a jednak je to skutečně mimo řádně ustanovené postupy, jak to stanoví zákon,“ zdůraznil poslanec klubu ČSSD.

Podotkl, že pokud měl Babiš skutečně nějaké podezření, měl ho řešit právě s kontrolním výborem nebo s bezpečnostním výborem, respektive se měl obrátit i na státního zástupce. Pokud by bylo zjištěno pochybení trestního charakteru, byl by to důvod k odvolání. „Teď je to ale všechno postaveno na nějakých podezřeních, ale nic v ruce nemá,“ prohlásil Bublan s dovětkem, že v jeho očích jde čistě o politiku.

Bublan považuje současného ředitele GIBS za člověka s profesní historií nezatíženou zásadním pochybením. „Osobně jsem se s panem plukovníkem setkal jednou. Působil na mě celkem pozitivně a vyrovnaně. Domnívám se, že je to člověk na svém místě,“ poznamenal.

Výzvy k rezignaci nebo návrh odvolání?

Murín vede GIBS od prosince 2016, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. Současný ředitel inspekce tvrdí, že jej v únoru Babiš dvakrát vyzval k rezignaci, což odůvodnil ztrátou důvěry. Podruhé podle Murína premiér svůj požadavek doplnil konstatováním, že pokud Murín z čela GIBS odejde dobrovolně, obejde se jeho odchod bez skandálu.

Babiš při interpelacích ale prohlásil, že odvolání Michala Murína z čela GIBS nenavrhoval. Zdůraznil, že nikomu nevyhrožoval, a rovněž uvedl, že do pravomocí inspekce nezasahuje.

Podle premiéra Murín podvedl vládu, když loni údajně část peněz schválených na nové příslušníky použil na odměny. S odvoláním na dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství Babiš zopakoval, že má pochyby o Murínově morální a profesní integritě. Poukazoval na to, že byl podle médií vyslýchán v kauze Beretta, která se týká úniků informací z vyšetřování.