Další záplava mrazivých rekordů: Na mnoha místech spadly teploty pod minus 20

Česko zůstává pod mrazivou krustou (zdroj: ČT24)

Česko má za sebou další mrazivou noc – na mnoha místech teploty klesly pod minus 19 stupňů Celsia a teplotní rekordy padly na čtvrtině stanic, kde se měří už alespoň 30 let. Vůbec nejchladněji bylo v Orlickém Záhoří (-25,7°C). Přes den se sice mírně oteplí, výstraha meteorologů před silnými mrazy ale platí až do pátečního dopoledne. Největší mráz zůstane na severovýchodě Česka, kde platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Noc ze středy na čtvrtek měla být podle předpovědi nejchladnější z celého týdne. V Orlickém Záhoří klesla teplota na minus 25,7 stupně, Jizerka na Liberecku hlásila ráno -24 °C, Nová louka u Bedřichova -23,3 °C, na Borových Ladách na Šumavě klesla teplota na -23,1°C a pod -21 stupňů také v Králíkách na Orlickoústecku.

V Karlově Studánce na Bruntálsku padl  55 let starý rekord, když tam meteorologové naměřili minus 20,5 stupně Celsia. Mrazivý rekord byl překonán i na Lysé hoře v Beskydech (-19,6 °C), v Bedřichově (-22,1 °C), v Peci pod Sněžkou (-19,9 °C), na Labské boudě (-18,5 °C) nebo na jihu Čech na Churáňově (-19,5 °C) či ve Vimperku (-18,6 °C).  

Během čtvrtka bude většinou jasno nebo polojasno, nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -7 a -3 stupni, na severovýchodě ale ještě bude kolem -8 stupňů. Na Moravě a Českomoravské vrchovině bude během dne přibývat oblačnost a může i slabě sněžit.

V Moravskoslezském kraji se ve čtvrtek ráno znou zhoršily rozptylové podmínky.  Na řadě míst dosáhl stupeň znečištění úrovně „velmi špatná“. Nejhorší byla situace ve Věřňovicích na Karvinsku, kde dosahovala aktuální prachová koncentrace hodnoty 367 mikrogramů na metr krychlový, povolený limit je přitom 50 mikrogramů. 

Od víkendu postupné oteplování

Noc na pátek by měla být poslední mrazivou v tomto týdnu, studený vzduch se totiž postupně vrací na severovýchod Evropy. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji ještě mohou teploty klesat pod -20 stupňů Celsia. Ve zbytku republiky už ale bude tepleji, teploty se budou pohybovat kolem -8 až -13 stupňů.

V příštích dnech se bude oteplovat
Zdroj: ČT24

A postupné oteplování bude pokračovat i v dalších dnech. O víkendu už by se měla denní maxima dostávat nad bod mrazu a oteplovat se bude i v noci. Na začátku příštího týdne už by měly teploty v noci klesat maximálně k minus 4 stupňům.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24