Příběh okradeného vozíčkáře se komplikuje. O peněženku sice přišel, ale kartu půjčil známému

UDÁLOSTI: Obrat v případu okradeného studenta-vozíčkáře (zdroj: ČT24)

Když handicapovanému studentovi někdo v Praze ukradl peněženku, domnívali se policisté, že pachatele dopadnou díky kamerovým záznamům. Na nich byl vidět mladík používající studentovu platební kartu. Nakonec však vyšlo najevo, že to bylo jinak. Peněženka sice skutečně není k nalezení, ale karta v ní nebyla – tu mladý vozíčkář muži na záběrech půjčil. Právě údajné vysátí účtu vyvolalo velkou solidaritu a lidé začali posílat peníze. Vozíčkář nyní nabídl, že je vrátí.

Záznamy z bezpečnostních kamer, které zveřejnila policie, pomohly záhy dopadnout mladíka, o kterém se kriminalisté domnívali, že okradl handicapovaného studenta. Šťastný konec příběhu to však nebyl – naopak. Dopadený totiž sice využíval studentovu platební kartu, ale vyšlo najevo, že s ohlášenou krádeží peněženky to nesouvisí.

Naopak se vozíčkář s mužem, který kartu používal, znal, jak policejní vyšetřování nakonec ukázalo. „Při prošetřování případu policisté zjistili, že se poškozený s mužem na záběrech znal a kartu mu před několika týdny sám dal, aby ji používal,“ shrnul policejní mluvčí Jan Daněk.

Upřesnil, že byli domluveni, že bude kartu využívat k nákupu potravin a k dalším nezbytným věcem. „Považoval jsem toho člověka za osobního asistenta. Povídal, že nemá na bydlení, na obživu,“ řekl ČT sám handicapovaný student.

Následně však zjistil, že z účtu, ke kterému karta patřila, mizí více peněz, než předpokládal, a to za věci, které jistě nespadaly do kategorie věcí nezbytných pro život. Když chtěl její majitel kartu zablokovat, banka údajně požádala o potvrzení policie, že mu byla odcizena. „Proto věc nahlásil a využil k tomu situace, že mu byla odcizena peněženka,“ shrnul mluvčí Daněk.

Sám handicapovaný student uvedl, že „říkal nepravdu, protože už nevěděl, jak z toho ven“.

Mezitím však začaly mladíkovi přicházet peníze, které mu ze solidarity posílali lidé – celkem přes 50 tisíc korun. „V případě, že budou dárci ty peníze požadovat zpět, nemám problém je vrátit,“ zdůraznil nyní, když vše vyšlo najevo. 

Zkontaktovat domnělého asistenta studenta na vozíku se ČT nepodařilo. Za užívání cizí karty mu však trest vzhledem k okolnostem nehrozí, stejně tak ani vozíčkáři, který policistům lhal. Policejní mluvčí ujistil, že pokračuje pátrání po zloději peněženky.