Obrat v kauze sportovních dotací: Olympijský výbor couvá, může tím pomoci Janstovi

UDÁLOSTI: Komplikace ve vyšetřování kauzy sportovních dotací (zdroj: ČT24)

Český olympijský výbor i Česká obec sokolská změnily postoj ke kauze sportovních dotací – již se nepovažují za poškozené. Podle některých právníků to může pomoci šéfovi České unie sportu a vlivnému advokátovi Miroslavu Janstovi. Toho policie obvinila i kvůli údajnému poškození olympioniků při rozdělování dotací.

Na začátku byla jedna tabulka a v ní cifry, kolik peněz od ministerstva školství obdrží Česká unie sportu, kolik olympijský výbor a sokolové. Oproti původnímu rozpisu se ale nakonec částka pro unii měla zvýšit. Podle policie to zařídil šéf České unie sportu Miroslav Jansta, kterého za to obvinili.

Policie tvrdí, že se Jansta snažil získat víc peněz pro svou sportovní organizaci na úkor olympijského výboru a sokolů. Jansta zase tvrdí, že tabulka dokazuje jen to, že poškození měli být jeho sportovci, protože prý měli dostat neúměrně nízkou dotaci. „Já jsem plnil svou povinnost předsedy unie, který musí hájit zájmy sportovců. Jak jsme my mohli někomu udělat škodu, naopak škoda vznikla nám,“ tvrdí Jansta.

Poškozen se necítí olympijský výbor ani sokol

ČT zjistila, že Český olympijský výbor policii oznámil, že se poškozený necítí. Původně se do trestního řízení proti Janstovi jako poškozený přihlásil. „…sděluji Policii ČR, že Český olympijský výbor po seznámení s přístupnou částí spisu, majetkovou ani nemajetkovou újmu v této věci neuplatňuje,“ stojí v dokumentu s podpisem Jiřího Kejvala.

„Já to vnímám od začátku stejně, jsem rád, že olympijský výbor dospěl k tomuto poznatku,“ řekl Jansta.

A stejně se pak pro Českou televizi vyjádřila i Česká obec sokolská. „…z dosud shromážděného důkazního materiálu a jeho následné analýzy a vyhodnocení v přístupné části trestního spisu k dnešnímu dni (20. 2. 2018) nevyplývá, že by ČOS vznikla majetková či nemajetková újma. Za těchto podmínek ve stávajícím čase ČOS újmu neuplatňuje,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Žalobci na otázku, co změna postoje poškozených znamená, přímo neodpověděli. „Nadále probíhá vyšetřování a policejní orgán činí vyšetřovací úkony. K poškozeným nelze sdělovat v přípravném řízení žádné informace,“ uvedl státní zástupce Ondřej Trčka.

Celá kauza navíc vztahy mezi funkcionáři sportovních organizací v minulých měsících vyostřila. Především šlo o vztah předsedy ČUS Jansty s předsedou olympijského výboru Kejvalem. „Chování předsedy olympijského výboru Jiřího Kejvala je pro mě jedno z největších životních zklamání,“ vyjádřil se loni v listopadu Jansta na Kejvalovu adresu.

Případ stojí na odposleších i SMS

V případu údajných manipulací se sportovními dotacemi vyplácenými z ministerstva školství je však stíháno víc lidí. Mezi nimi je i někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta a také bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Klíčovým důkazem pro policii jsou odposlechnuté rozhovory mezi náměstkyní a sportovními funkcionáři. Z nich má vyplývat, že Pelta s Janstou náměstkyni Kratochvílovu ovlivňovali.

Jansta ale tvrdí, že jednal v souladu se svou funkcí. „Já jsem byl členem poradního orgánu ministryně. V rámci své funkce jsem zavolal náměstkyni a to byla celá moje úloha, nic víc tam neprobíhalo,“ hájí se Jansta.

Policie však svá obvinění staví také na textových zprávách, které Jansta zasílal dalšímu z obviněných s pokyny: „Český olympijský výbor nešetři.“ Tu zaslal svému kolegovi a také členu expertní hodnoticí komise na ministerstvu školství Janu Boháčovi.

Také další obvinění však jakékoliv nezákonnosti odmítají. Podali i stížnost, kterou však státní zástupci zamítli. „V předmětné trestní věci státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství zamítl stížnosti všech obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné. Návrh jednoho z obviněných na zastavení trestního stíhání byl shledán dozorovým státním zástupcem jako nedůvodný,“ poznamenal Trčka.

Vyšetřování by nyní mělo trvat ještě několik měsíců.