Okradenému vozíčkáři pomohli dárci. Zloděje už policie zná

Události: Okradenému pomohli dárci (zdroj: ČT24)

Na konci ledna přišel Honza, který je na invalidním vozíčku, o všechny peníze z účtu. Policie už pátrá po muži, který mu v pražské MHD ukradl peněženku s doklady i platební kartou. Honzovi po odvysílání jeho příběhu v ČT pomohli také dárci.

Kontakt bez Bariér
Zdroj: ČT24/kontaktbb.cz

Policie už je na stopě muži, který Honzu okradl a poté ho s kradenou platební kartou zachytily bezpečnostní kamery. Invalidnímu studentovi teď chodí na účet peníze od dárců. Vlnu solidarity vyvolal příspěvek Jakuba Štáfa na sociální síti, ve kterém poptával kontakt na okradeného s tím, že mu chce pomoci.

„Nabídl jakousi přímou finanční kompenzaci tomu okradenému a postupně se na něj začaly nabalovat a reagovat další komentáře,“ popsala Soňa Porupková z Redakce sociálních sítí ČT.

„Přišlo mi od té doby strašně moc e-mailů s nabídkou finanční pomoci, až jsem z toho byl hodně zaskočený a opravdu hodně mě to potěšilo,“ říká Honza. O peníze se chce podělit, část z darované sumy pošle handicapovaným plavcům. „Jsou z Kontaktu bez Bariér, ve kterém už sedmnáct let plavu, hrozně mi to pomáhá,“ vysvětluje.

Podle dárců je okradení člověka s handicapem obzvláště trestuhodné. „Myslím si, že je důležité pomáhat nejen postiženým lidem, ale všem lidem v nouzi,“ dodal jeden z nich Václav Horák.

Podezřelého z krádeže už policie zná

Díky medializaci případu se policii přihlásilo více než deset lidí, kteří mladíka na záběrech bezpečnostních kamer poznali. „Mělo by se jednat o muže české národnosti, o osobu, která je již policií hledána, a to pro jinou trestnou činnost,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že muž je v hledáčku policie už několik měsíců.

Muž, který nejspíš okradl Honzu
Zdroj: ČT24