Babiš hrozí Sarkocymu žalobou. Slova o spolupráci s StB považuje za pomluvu

Premiér v demisi Andrej Babiš bude žalovat bývalého příslušníka Státní bezpečnosti Jána Sarkocyho. Babiš se domnívá, že ho Sarkocy pomluvil, když řekl, že předseda vlády v demisi s StB vědomě spolupracoval a odvolal se přitom na originál příslušného spisu, o němž tvrdí, že ho viděl.

Ján Sarkocy na sebe v pátek upoutal pozornost světových médií, když řekl, že nynější předseda britských labouristů vědomě spolupracoval s československou Státní bezpečností, a potom ještě zvlášť pozornost médií českých, když se podobně vyjádřil i o současném premiérovi v demisi.

Andrej Babiš však jeho slova odmítl s tím, že v minulosti Sarkocy údajně Babišovu právníkovi „sliboval, že vystoupí u soudu (kde se Babiš snažil domoci vymazání z evidence StB) a bude vypovídat v můj prospěch“. Nyní dodal, že bude Sarkocyho žalovat pro pomluvu. Upřesnil, že ještě neví, zda půjde o žalobu nebo trestní oznámení.

Ján Sarkocy býval příslušníkem StB. V pátek oznámila ČTK, že prohlásil, že viděl Babišův spis a že je pravý. „V tom spisu není nic zfalšovaného,“ řekl. Babiše označil za člověka, který chtěl ze spolupráce s StB těžit a měl rád peníze. „Já na jeho místě bych se všem omluvil a zbytečně bych kolem toho nečeřil vodu,“ citovala agentura Sarkocyho.

Archivní dokumenty, z nichž část byla dříve skartována, uvádějí, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho ke spolupráci s tajnou policií jako agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Nynější předseda české vlády v demisi se soudil se slovenským Ústavem paměti národa, v původním líčení u bratislavského okresního soudu uspěl, přičemž bývalý důstojník StB prohlásil, že Babiš k StB naverbován nebyl.

Ústavní soud však verdikt potvrzený předtím i krajským a nejvyšším soudem zrušil – jednak proto, že žalovanou stranou neměl být Ústav paměti národa, který svazky StB na Slovensku spravuje, zároveň však podle něj obecné soudy chybovaly, když rozsudky založily na svědectví bývalých příslušníků StB. Ústavní soud zpochybnil jejich věrohodnost, poukázal i na to, že nebyli zproštěni mlčenlivosti.

V obnoveném líčení bratislavský krajský soud v souladu s rozhodnutím ústavního soudu Babišovu žalobu nedávno zamítl. Rozhodnutí již nabylo právní moci.