Babiš je zatížen svojí minulostí. Česko tím podle Farského postaví na druhou kolej

Farský: Zatáhli jsme za záchrannou brzdu, aby ve vládě nebyli extremisté (zdroj: ČT24)

Nabídka Starostů na spolupráci s hnutím ANO byla snahou zatáhnout za záchrannou brzdu, aby se k moci nedostali extremisté. V Interview ČT24 to řekl předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. Stále ale podle něj platí tři podmínky, bez jejichž splnění nebudou Starostové vládu podporovat. Babiš je podle Farského tak zatížen svojí minulostí, že nemůže nikdy být dobrý premiér. Předseda ANO na to však reagoval slovy, že hnutí na podmínky Starostů nepřistoupí.

Starostové a nezávislí (STAN) ve čtvrtek oznámili, že budou s ANO jednat o podmínkách pro podporu kabinetu. Chtějí tak zabránit podílu komunistů a hnutí SPD na vládě. „Děsí nás, že se 70 let po únoru 1948 komunisté dostávají k moci, dokonce i výkonné moci,“ řekl v Interview ČT24 Farský. 

S ANO se Starostové potkají příští čtvrtek. Předseda poslaneckého klubu zopakoval, že podmínkou pro spolupráci je vláda, která se nebude opírat o extremistické strany, nesmí v ní být nikdo stíhaný a musí podporovat prozápadní směřování republiky. „Paradoxem je, že kdyby tyto tři podmínky někdo vyřkl před rokem, zazněla by otázka, proč to vůbec říká, že něco takového nemůže vůbec nastat,“ podotkl.

Podmínky STAN pro podporu vlády ANO
Zdroj: ČT24

Člen předsednictva STAN Věslav Michalik řekl v Událostech, komentářích, že Starostové sami nemají ambici ve vládě přímo usednout. „Nejsme připraveni zasednout ve vládě s Andrejem Babišem. Jsme připraveni jednat o tom, jak by mohlo hnutí STAN takovou vládu podporovat výměnou za to, že nevznikne vláda ANO opřená o komunisty a SPD,“ shrnul.

Rozhodnutí STAN nebylo podle Farského vůbec snadné a předcházela mu dlouhá debata. „Nebylo to hledání ideálního řešení. Byl to výběr ze špatných řešení. Snaha zatáhnout za záchrannou brzdu, aby Andrej Babiš nemohl donekonečna omílat, že s hnutím ANO nikdo nechce jednat, a proto mu nezbývá než se spojit s komunisty a okamurovci,“ poznamenal.

Udělali jsme krvavý ústupek, že nebudeme nikdy vládnout s ANO. Ať také ANO udělá ústupek a najde ve svém středu někoho, kdo nahradí trestně stíhanou osobu, která by se měla stát nejvyšším představitelem vlády České republiky.
Jan Farský
předseda poslaneckého klubu STAN

Babiš je podle Farského tak zatížen svojí minulostí, že ani nemůže být dobrý premiér. „Nemůže nás dobře reprezentovat v Evropské unii. Jeho vystupování nás bude poškozovat, protože tam bude jezdit jako stíhaná osoba navíc se stigmatem bývalého spolupracovníka StB a bývalého člena KSČ. To je něco, co vás vylučuje z důležitých jednání. Českou republiku tím postaví na druhou kolej,“ domnívá se předseda poslanců STAN.

Farský proto doufá, že v hnutí ANO jsou inteligentní lidé, kteří řeknou, že už nechtějí být rukojmí Andreje Babiše a jeho mocenských zájmů: „Trvá na tom, aby byl předseda vlády, tak silně, že je dokonce připraven odmítnout spolupráci s demokratickými stranami a opřít se o SPD a komunisty… I mnohým členům ANO je nepříjemné opírat se o komunisty a SPD.“

Části poslanců ANO se skutečně přestává líbit, že by vládu nakonec podporovali členové SPD. Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (ANO) například uvedl, že si svoji účast v takové vládě nedovede představit. 

Podobné požadavky jako Starostové mají na vládu i ostatní demokratické strany. Starostové je proto chtějí pozvat k jednomu kulatému stolu: „Budeme se snažit dát dohromady takovou sílu, která bude schopná nějakým způsobem nahradit SPD a komunisty a tím pádem je odstavit od moci nejen ve vládě, ale i v Poslanecké sněmovně.“

Farský k tomu poznamenal, že primárním cílem Starostů není mít zastoupení ve vládě, ale vyloučit z ní extremisty. „Určitě nebudeme blokovat jednání tím, že bychom trvali na nějakém ministerstvu,“ uvedl.

Události, komentáře: Jednání lidovců, TOP 09 a STAN (zdroj: ČT24)

Pokud by se blok demokratických stran semknul, měl by více voličů než hnutí ANO. Potom by měl podle Farského mít ve vládě většinu. „Zásadní ale je zabránit vstupu extremistů do vlády. Když se to podaří, toto je druhý krok, na kterém to ale nesmí zkrachovat,“ uzavřel.

Babiš poukázal na obžalovaného Půtu

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už ale oznámil, že ANO na podmínky hnutí STAN nepřistoupí. Podmínka Starostů ho nicméně překvapila. „Jsme se Starosty v Libereckém kraji v koalici a nikdy naše hnutí neřeklo, že pan Půta už jde před soud a že s ním nebudeme v kraji. Tak se divím, že právě STAN si klade takovou podmínku,“ řekl ČT. Půta je od loňského prosince spolu s dalšími 12 lidmi obžalovaný kvůli úplatkům.

Babiš na podmínky Starostů nepřistoupí (zdroj: ČT24)

Politická scéna nyní čeká na výsledky nedělního sjezdu sociálních demokratů. Případná účast ve vládě nebo její podpora budou jeho důležitými tématy. Hnutí ANO a Starostové ve sněmovně nadpoloviční většinu stejně nemají. Pro takovou případnou spolupráci je proto potřeba dalších 17 poslanců. 

ANO chce proto vedle ČSSD jednat i s občanskými demokraty. „Kdyby s námi hnutí ANO chtělo opravdu jednat o programových věcech, tak má s námi dávno také expertní skupinu, respektive nemá ji s komunisty a SPD,“ reagovala místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Prezident Miloš Zeman Babiše při druhém pokusu o sestavení vlády nijak časově neomezil. Netrvá už ani na 101 podpisech poslanců