Epidemie chřipky nepolevuje. Další nemocnice zakazují návštěvy

Počet nemocných s chřipkou ve většině krajů narůstá a přesáhl stav epidemie. Podle hygieniků by ale šíření nemoci mohly zbrzdit jarní prázdniny. Pokračuje i zavírání lůžkových zařízení – nemocnic a domovů důchodců. Hygienici vytváří statistiku nemocných z ordinací lékařů, proto může být počet lidí zasažených nemocí ještě větší.

Nejvíc lidí s akutním respiračním onemocněním je zatím hlášeno z Libereckého kraje, kde nemocnost ve všech okresech významně překračuje epidemický práh. Nejvyšší je přímo v Liberci s 3456 případy na sto tisíc obyvatel.

Větší počet nemocných eviduje taky Ústecký kraj – v uplynulém týdnu číslo vzrostlo o osmdesát procent. Nejvíc v okresech Litoměřice a Chomutov.

Počet nemocných v Královéhradeckém kraji je nyní stejný jako v celé České republice. Hygienici v Česku nyní evidují 1944 nemocných na sto tisíc obyvatel, proti minulému týdnu o 3,3 procenta více. Pro celé Česko byla chřipková epidemie vyhlášena 2. února.

V Jihomoravském kraji je z 1,2 milionu lidí v kraji 23 tisíc nemocných. Za poslední týden se tak jejich počet zvýšil o tři tisíce. Narostl i podíl právě chřipky, která tvoří čtvrtinu onemocnění. 

Na Vysočině minulou sobotu zemřela na onemocnění chřipkou typu B v jihlavské nemocnici starší žena. „Měla onemocnění srdce a plic, kvůli chřipce byly ale orgánové komplikace takové, že zemřela,“ uvedla v pátek mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. I na Vysočině je chřipková epidemie, hygienici evidují 1851 případů akutních respiračních infekcí na sto tisíc obyvatel.

V Pardubickém kraji zemřelo už šest lidí

V Pardubickém kraji už od začátku chřipkové vlny zemřelo šest lidí nemocných chřipkou. V regionu je 2040 nemocných na sto tisíc obyvatel, což je téměř o 12 procent více než před týdnem.

„Evidujeme šestnáct závažných případů komplikací, kdy pacienti museli být hospitalizováni na oddělení ARO. Jsou mezi nimi starší i mladší osoby postižené nějakým závažným onemocněním. Šest lidí již od začátku vlny chřipek zemřelo,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová.

Ve Zlínském kraji respirační choroby trápí 2129 lidí ze sto tisíc obyvatel, o deset procent více než před týdnem. Z toho chřipkou je nemocných 322 ze sto tisíc lidí, což je o 22 procent více.

„Nejvíce nemocných je stále v okrese Zlín, kde nemocnost akutními respiračními onemocněními překročila 2619 nemocných na sto tisíc obyvatel. Ale nejvyšší počty nemocných chřipkou hlásí okres Kroměříž s nemocností 517 onemocnění na sto tisíc obyvatel s nárůstem o 39 procent,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková. 

V Plzeňském kraji, kde žije kolem 580 tisíc obyvatel, nyní marodí 9419 lidí, z toho nejvíce přímo v Plzni. Od minulého týdne se tam zvýšil počet nemocných o třináct procent. Velký nárůst může podle Veroniky Pelikánové z Krajské hygienické stanice v Plzni souviset i s tím, že minulý týden byly v okrese jarní prázdniny a někteří lidé se léčili doma a k lékaři šli až po skončení prázdnin.

V Moravskoslezském kraji je nejvíce nemocných na Opavsku, kde na sto tisíc obyvatel připadá 3341 nemocných, v celém kraji připadá na sto tisíc obyvatel 2301 nemocných. V minulém týdnu to bylo 2099 lidí. Vysoká nemocnost je také na Ostravsku či Bruntálsku.

„V Moravskoslezském kraji bylo nově hlášeno šest závažných případů chřipky, u kterých byla nutná hospitalizace na jednotkách intenzivní péče, v jednom případě na ARO. Většina osob měla v anamnéze závažná chronická onemocnění. Ve dvou případech šlo o děti, z nichž u jednoho byl stav komplikován onemocněním ledvin,“ uvedla krajská hygienička Helena Šebáková.

Na jihu Čech hygienici evidují 2192 případů na sto tisíc obyvatel, což je o 7,4 procenta více než před sedmi dny. Znamená to, že v kraji nadále pokračuje chřipková epidemie.

Infografika: Relativní nemocnost v krajích na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: ČTK

Naopak počet lidí s infekcí dýchacích cest ve středních Čechách mírně klesl, vyhlášení epidemie trvá. Nemocnost v uplynulém týdnu byla 2009 onemocnění na sto tisíc obyvatel, oproti předchozímu týdnu tak klesla o tři procenta.

Také v Ústeckém kraji v posledním týdnu poklesl počet nemocných o 9,5 procenta, epidemie ale stále trvá. Na sto tisíc obyvatel připadá 1746 nemocných. V Karlovarském kraji nemocných v sedmém týdnu roku 2018 ubylo výrazně. Na sto tisíc obyvatel tam hygienici evidovali 878 nemocných. Za hranici epidemie se přitom v kraji považuje 1700 nemocných na sto tisíc lidí. Za poklesem jsou pravděpodobně jarní prázdniny.

Hygienici nemocným chřipkou doporučují, aby přísně dodržovali léčebný režim a omezili fyzickou aktivitu. V případě zhoršení zdravotního stavu by měli bez odkladu kontaktovat svého lékaře nebo navštívit lékařskou pohotovost.

Pro návštěvy uzavírají další nemocnice i domovy důchodců

K dosud zavřeným nemocnicím, domovům důchodců a jiným lůžkovým zařízením se kvůli nárůstu chřipky přidávají i další.

Třeba jihlavská nemocnice původně návštěvám uzavřela jen některá svá zařízení, v pátek ale zákaz rozšířila na celou nemocnici.

Ve Zlínském kraji také trvá doporučení hygieniků ohledně omezení návštěv v nemocnicích či domovech seniorů. Čtyři krajské nemocnice i nemocnice ve Valašském Meziříčí už dříve návštěvy zakázaly. V Brně zakážou od soboty návštěvy obě fakultní nemocnice. 

Ve Středočeském kraji zákaz návštěv, který platí téměř ve všech nemocnicích, vyhlásily další domovy pro seniory, přibyly i zavřené školy a školky, například v Libušíně na Kladensku, ve Starém Kolíně nebo v Klučenicích na Příbramsku.

Od soboty 17. února vyhlásila zákaz návštěv na všech odděleních nemocnice Privamed v Plzni a přidala se tak k dalším již zavřeným zařízením v kraji. V Moravskoslezském kraji zakázalo nebo omezilo návštěvy přes čtyřicet zdravotnických a sociálních zařízení v regionu.

I ve většině nemocnic v Ústeckém kraji platí zákaz návštěv. Návštěvy omezily také některé domovy pro seniory a ústavy sociální péče.