Chovanec bude ČSSD doporučovat odvolání Okamury z vedení sněmovny

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec je pro odvolání předsedy SPD Tomia Okamury z funkce místopředsedy sněmovny. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že to navrhne i zbytku sociálně demokratického klubu. S výzvou pro Okamurovo odvolání přišli lidovci v reakci na to, co řekl předseda SPD na adresu romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale po Okamurově částečné omluvě považuje věc za vyřízenou.

Šéf SPD v lednu prohlásil, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se sice omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Podle Chovance jsou výroky Okamury za hranou, možná „až za pěti hranami“. „Bude-li se hlasovat pro odvolání Okamury, já budu hlasovat pro a budu to doporučovat i na klubu,“ uvedl Chovanec. 

Lidovce nicméně kritizoval za snahu získat politické body, když záměr oznámili v médiích místo toho, aby ho napřed probrali s dalšími politickými stranami.

Podle předsedy bezpečnostního výboru ve sněmovně Radka Kotena (SPD) se chtějí lidovci návrhem na odvolání Okamury předvést. 

Chovanec: Bez ANO bude snaha jen plácnutím do vody

Odvolat místopředsedu sněmovny lze na písemný návrh alespoň dvou pětin všech poslanců. Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek v nedělní diskusi na Primě uvedl, že vidí šance na získání potřebných 80 poslaneckých podpisů reálně. Podporu lze podle něj očekávat od ODS, Starostů a nezávislých či TOP 09, mluvili o ní i Piráti a část sociálních demokratů.

Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik k tomu podotkl, že nebude dalším poslancům své strany cokoliv doporučovat, připojit se k iniciativě mohou, ale nemusí. Právě KSČM je ve sněmovně součástí hlasovací koalice s vítězným hnutím ANO a SPD.

Zda by se ale nakonec případně povedlo Okamuru z čela sněmovny odvolat, bude do jisté míry záviset hlavně na hlasech hnutí ANO. Milan Chovanec k tomu dodával, že bez hlasů ANO bude celá snaha „plácnutím do vody“.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ovšem ve středu uvedl, že se Tomio Okamura za svá slova omluvil, což považuje za dostatečné. Podobně se vyjádřila i bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Hnutí ANO přitom ve sněmovně disponuje 78 poslanci.