Epidemie chřipky nekončí. Počet nemocných stále narůstá

Události v regionech: Nemocných chřipkou v České republice za týden přibylo asi o desetinu (zdroj: ČT24)

Chřipková epidemie je v Česku stále na vzestupu. Nemocných za týden přibylo asi o desetinu. Lékaři hlásí 1882 případů na 100 000 obyvatel. Nemocných ale může být ještě víc. Řada lidí do ordinací nedorazí, nemoc přechází nebo si vezme v práci dovolenou.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová vyhlásila začátek chřipkové epidemie minulý pátek, kdy počet nemocných překročil 1700 případů. Epidemie podle ní ještě svého vrcholu nedosáhla, a počet nemocných tak dál poroste. 

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že přetrvává plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkulují oba typy virů, tedy jak chřipky typu A, tak i chřipky typu B, a to s převažujícím podílem chřipky typu B,“ uvedla Gottvaldová.

Nejméně nemocných hlásí Praha a jižní Morava

Nemocných přibylo ve všech věkových skupinách, nejvíc mezi dospělými od 25 do 59 let, a v rámci celé republiky kromě Prahy a Jihomoravského kraje. Nejvyšší nemocnost je hlášena z Libereckého, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského a Pardubického kraje. Nově epidemie vypukla v Královéhradeckém kraji.

V letošní chřipkové sezoně už zemřelo šestnáct lidí, asi sto jich skončilo s vážnými příznaky v nemocnicích. Chřipka je obzvlášť nebezpečná pro chronické pacienty nebo seniory. Řada nemocnic nebo domovů důchodců proto zakázala návštěvy.

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou mýdlem, například po cestování hromadnou dopravou.

Chránit se před chřipkou ale není vždy možné. Zdrojů nákazy je nespočet, do značné míry navíc záleží i na chování nemocných. Je proto vhodné nepřibližovat se k nemocnému méně než zhruba na dva metry.

Nemocný je nejvíc nakažlivý první dny. Pokud to jde, je nejlepší pro něho vyčlenit alespoň pro první dny samostatný pokoj, použité nádobí mýt zvlášť a používat i jiný ručník. Kdo o nemocného pečuje, může si pořídit roušku. 

Pozor na předávkování paracetamolem

Lidé často tyto obtíže léčí léky s paracetamolem. Odborníci v této souvislosti varují před rizikem předávkování, které hrozí zejména při kombinaci několika léků se stejnou účinnou látkou nebo nedodržení nejméně čtyřhodinového intervalu mezi dávkami. Předávkování se projeví nevolností či bolestí břicha, později pod žebry na pravé straně. Vážné případy mohou končit i selháním jater nebo ledvin.

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha
Vydáno pod