Chybí vyhlášky, nové rodinné domy jsou bez kolaudace. Úřady neví, jak postupovat

Od začátku roku začala platit novela stavebního zákona, jejímž záměrem bylo zjednodušit a zrychlit přípravu staveb. Dosud však neexistují prováděcí vyhlášky, a zaměstnanci stavebních úřadů tak nedostali manuál, jak v některých případech postupovat. To komplikuje situaci hlavně majitelům rodinných domů.

Parlament novelu zákona schválil už v létě, ale ministerstvo pro místní rozvoj za půl roku nestihlo vytvořit prováděcí vyhlášky. Na nejasnosti doplácejí především majitelé rodinných domů. Třeba Andrea Pisingerová, která v Neslovicích v okrese Brno-venkov dokončila bydlení až za platnosti nového stavebního zákona, už déle než měsíc čeká na vydání čísla popisného a orientačního.

„První týden v lednu jsem se zašla zeptat na stavební úřad v Ivančicích, jakým způsobem máme dál pokračovat, a bylo mi řečeno, že kolaudační souhlas už se dál nevydává,“ řekla majitelka novostavby, které ale na úřadě neporadili, jak postupovat dál, protože ani úředníci neměli konkrétní informace.

Zkomplikovalo se jí tak financování domu, protože bez vydání kolaudačního souhlasu nemohla požádat o číslo popisné nutné pro zapsání do katastru. „Bez toho, aby nás zapsali, nám banka nepovolí další čerpání hypotečního úvěru,“ dodala Pisingerová, které hrozí, že se zpozdí se splácením faktur dodavateli domu.

Stačí podat ohlášení o dokončení stavby

Ministerstvo proškolilo na podzim loňského roku více než čtyři tisíce pracovníků stavebních úřadů. Podle místostarosty Ivančic Jaroslava Sojky (Soukromníci) jim ale neobjasnilo úplně všechny novinky. „Kdyby jim zodpovědělo tyto dotazy, tak by úředníci věděli už v lednu, jak se mají chovat. Nemuseli by teď čekat na nějaká stanoviska,“ uvedl Sojka.

Ministerstvo se nakonec vyjádřilo až po četných urgencích. Stačí podle něj podat ohlášení o dokončení stavby formou čestného prohlášení. Jeden dokument tak nahradí dříve předkládané revizní zprávy, smlouvy s vodaři nebo informace o vytyčení pozemku.

I tak musí mít majitelé domů podrobnou dokumentaci k nahlédnutí právě stavebnímu úřadu. Úředníci, přestože jim to zákon neukládá, se na fyzické kontroly domů chystají. Nechtějí totiž riskovat, že dostanou falešné informace.

Skleník nebo bazén bez ohlášky

Stavební novela měla ubrat papírování i čekání na úřadech. Rozšířila okruh záměrů, pro které lze využít zjednodušené postupy. Na rodinné bydlení či rekreaci bez ohledu na výměru totiž stačí místo stavebního povolení ohlášení stavby. U něj musí úřady rozhodnout do třiceti dnů a platí se za něj i nižší správní poplatky.

Bez ohlášení budou moct majitelé rodinných domů postavit na svém pozemku skleník nebo například bazén. Stavebník však musí mít i tak řádně provedeny a zdokumentovány všechny zkoušky požadované zákonem pro příslušný druh stavby.

  • Ohlášení stavby namísto stavebního povolení
  • Ohlášení do 30 dnů
  • Odpadne povinnost ohlásit stavbu plotu
  • Jednodušší pravidla pro zahradní stavby
  • Společné řízení EIA
  • Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Zákon rovněž umožní sloučit územní řízení, stavební řízení a posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Stavebníci tak už nebudou muset připravovat několik speciálních projektů. Součástí novely je ale i kritizované omezení účasti spolků na stavebním řízení.