Epidemie chřipky nabývá na síle, jedna z největších nemocnic omezí návštěvy

Události ČT: Epidemie chřipky nabývá na síle, nemocnice omezují návštěvy (zdroj: ČT24)

Kvůli šíření chřipky se návštěvám přinejmenším částečně uzavře jedna z největších nemocnic v zemi – královéhradecká fakultní. Její ředitel Vladimír Palička řekl České televizi, že k omezení návštěv dojde pravděpodobně ve středu. Lidí s chřipkou nebo akutní respirační infekcí stále přibývá, je jich 1770 na sto tisíc obyvatel. Hygienici předpokládají, že počet nakažených bude ještě zhruba dva týdny stoupat.

Nemocnice se kvůli chřipce ve velkém uzavírají návštěvám, ale fakultní nemocnice zatím odolávaly, výjimkou byla pouze Pneumologická klinika v pražském Motole. Nyní se ale schyluje k omezení návštěv ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

„Blížíme se incidencí a výskytem onemocnění číslu, které bude jasně epidemií. Rádi bychom předešli, aby se to dále šířilo, takže v průběhu týdne určitě omezíme návštěvy,“ řekl Vladimír Palička a upřesnil, že omezení bude pravděpodobně od středy. V Královéhradeckém kraji přitom již nesmějí návštěvy do trutnovské nemocnice. Také nemocnice v Jičíně v pondělí vyhlásila zákaz návštěv. Nařízení platí do odvolání. V sousedním Pardubickém kraji pak bude od úterý platit zákaz návštěv ve všech krajských nemocnicích.

Některé nemocnice v regionech, kde je epidemie chřipky nejsilnější, zakázaly návštěvy již v minulém týdnu. Zavřeny jsou všechny nemocnice v Jihočeském kraji včetně zařízení v Českých Budějovicích, šest nemocnic zavřelo na Vysočině.

Po víkendu se k nim nově přidala i obě zařízení, která patří pod Karlovarskou krajskou nemocnici, tedy nemocnice v krajském městě a v Chebu. „Důvodem je nárůst počtu akutních respiračních onemocnění,“ sdělil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Návštěvy nemohou za blízkými ani v České Lípě, Vsetíně či Valašském Meziříčí nebo Novém Jičíně. Už o víkendu začal platit plošný zákaz návštěv Nemocnice v Podlesí v Třinci.

Ředitel FN Hradec Králové: Návštěvy v průběhu týdne omezíme (zdroj: ČT24)

„Rozhodnutí, zda upravit režim návštěv nebo je úplně zakázat, je primárně na managementu zařízení. Měli by vycházet z toho, jakou krajské hygienické stanice vydají informaci o epidemické situaci,“ upozornila přitom hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Zákaz návštěv platí také v některých domovech důchodců, například v Turnově či Českém Dubu či v ostravském Domově Slunovrat.

Od úterý uzavřou pro návštěvy i další zařízení

Kvůli chřipkové epidemii se od úterý pro návštěvy uzavře také oddělení Anesteziologie a resuscitace a jednotka intenzivní péče Městské nemocnice Ostrava, v Léčebně dlouhodobě nemocných v Ostravě - Radvanicích i v sousedním Domě sociálních služeb.

Od úterý bude rovněž platit zákaz v nemocnici ve Frýdku-Místku. Podle mluvčí frýdecko-místecké nemocnice Jolany Filipové budou mít výjimku ze zákazu oddělení následné péče a dlouhodobé následné péče. „Návštěvy tam jsou možné po předchozí domluvě s primářkou oddělení v omezeném
počtu,“ uvedla Filipová. 

1770 nemocných na sto tisíc

V pátek oznámila hlavní hygienička Eva Gottvaldová, že je v Česku celoplošná chřipková epidemie. Z dat krajských hygienických stanic zveřejněných v pátek vyplynulo, že akutními respiračními infekcemi včetně chřipky trpělo 1722 na 100 tisíc obyvatel. Nyní je nemocnost ještě o něco vyšší – 1770 lidí na 100 tisíc obyvatel.

„Největší nemocnost je v Libereckém, Jihočeském, Jihomoravském a Ústeckém kraji,“ upřesnila Eva Gottvaldová v rozhovoru pro ČT. Ne všichni nemocní však mají „pravou“ chřipku, v některých regionech se spíše šíří jiné infekce dýchacích cest.

Přibývá také lidí, kteří kvůli komplikacím spojeným se chřipkou skončili v nemocnici. Dva nemocné nově hospitalizovali v Jihlavě. „Jedná se o muže ročník 1953 a o ženu ročník narození 1965,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru vysočinské hygienické stanice Alena Dvořáková.

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha

Jak snížit riziko nákazy

Chránit se před chřipkou není snadné a není to vždy ani možné. Zdrojů nákazy je nespočet, záleží přitom do značné míry i na chování nemocných. „Chřipka je kapénková infekce, takže se šíří kašláním, kýcháním a kapénkami, které vykašláváme,“ připomněla Eva Gottvaldová. Je proto vhodné nepřibližovat se k nemocnému méně než zhruba na dva metry, nemocný by měl používat kapesník a po použití ho vyhodit.

Nemocný je nejvíc nakažlivý první dny. Pokud to jde, je nejlepší pro něho vyčlenit alespoň pro první dny samostatný pokoj, použité nádobí mýt zvlášť a churavějící osoba musí používat svůj ručník. Kdo o nemocného pečuje, může si pořídit roušku.

Kdo ještě neonemocněl, neměl by zapomenout si po návštěvě míst, kde je více lidí, umýt ruce teplou vodou a mýdlem. „Pokud nemáme tuto možnost, udělají docela dobrou službu dezinfekční gely,“ upozornila hygienička.

Chřipková epidemie trvá podle hlavní hygieničky zpravidla šest až osm týdnů. Protože teprve začíná, lze očekávat, že skončí až v průběhu března.

  • Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C. Ty napadají horní i dolní cesty dýchací. Onemocnění začíná náhle, je provázeno horečkou (často i nad 39 °C), schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi (nejčastěji kašel bez vykašlávání). Méně obvyklé jsou bolesti v krku, rýma a kašel s vykašláváním hlenu. U dětí se může objevit zánět středního ucha. Nekomplikovaná forma odezní sama zhruba do 1–2 týdnů. K nejzávažnějším komplikacím patří zápal plic (vyvolaný chřipkovým virem nebo nasedající bakteriální infekcí) a postižení srdce. Komplikované onemocnění může mít i smrtelný průběh.