Praktičtí lékaři by zanedlouho mohli předepisovat i některé léky místo specialistů

Události: Praktickým lékařům se mají rozšířit pravomoci (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři by mohli nově předepisovat léky na cukrovku, některá antidepresiva nebo léčiva na atopický ekzém. Ministerstvo zdravotnictví totiž začalo pracovat na změnách primární péče, které by měly odstranit některá omezení v předepisování. Specialisté nejsou proti, požadují ale víc peněz za léčbu, která by jim zbyla.

V současnosti může praktik třeba právě diabetikovi dát radu po telefonu, pro recept ho ale musí poslat rovnou za specialistou. „Mám pacienty, kteří prostě nejsou schopni někam jezdit a nejsou pak kvůli tomu dobře kompenzováni,“ tvrdí dobřichovický praktik Martin Dudek.

Kromě cukrovky nemůže léčit třeba astma nebo psychické problémy u pacientů. Problém pro praktické lékaře představuje seznam 60 přípravků, které by chtěli předepisovat, ale nemohou. Kromě těch na cukrovku jde třeba o léčiva na kožní problémy nebo řídnutí kostí.

Podle specialistů by praktici mohli převzít jejich pacienty, kteří netrpí závažnými problémy. Specializovaní lékaři by pak získali třeba víc času na složitější případy.

Od doktora k doktorovi

Podle dat OECD z roku 2014 patří Česko k zemím, kde na jednoho pacienta připadá nejvíc návštěv u doktora za rok, a sice více než 11 návštěv. Průměr Evropské unie ale představuje něco málo přes 7 návštěv, které jeden pacient u lékařů za rok absolvuje.

Současná pravidla prodražují náklady na léčbu v Česku až o 20 miliard ročně. „Pacient v systému často bloudí, je posílán dál od praktického lékaře, aniž by to bylo nezbytně nutné,“ soudí i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO). Rozšíření kompetencí praktických lékařů bylo jedním z bodů programového prohlášení kabinetu Andreje Babiše.

Víc peněz každopádně požadují všichni lékaři

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky jde praktikům o možnost větší péče o chronické pacienty. „Poskytovat jim lepší péči a samozřejmě být za to také lépe odměněni,“ vysvětluje. Víc peněz ale budou požadovat také odborní lékaři, potvrdil předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Nyní záleží na tom, zda spolu s lékaři a ministerstvem odsouhlasí plánované změny i zdravotní pojišťovny. Vyřešené by měly být do konce tohoto roku.