Chřipka dál útočí, nemocnice v Liberci i Třinci zakázaly návštěvy

Krajská nemocnice v Liberci zakázala s okamžitou platností kvůli chřipkové epidemii návštěvy na všech odděleních. V nemocnici dosud platil zákaz na vybraných odděleních. Kvůli chřipce omezila návštěvy i další zařízení. Stejný zákaz vyhlásila i nemocnice v Podlesí v Třinci, která patří do sítě Agel. Z této skupiny jde o první nemocnici v kraji, která k preventivnímu kroku přistoupila. Hygienici vyhlásili chřipkovou epidemii již v celém Česku, největší je právě v Libereckém kraji.

Od minulého týdne nemocnost v Libereckém kraji stoupla o 21,1 procenta a na sto tisíc obyvatel připadá 2151 nemocných s akutními respiračními infekcemi. O epidemii se hovoří, pohybuje-li se počet pacientů mezi 1600 až 1800 nemocnými na sto tisíc lidí.

V liberecké nemocnici platil zákaz návštěv zatím na oddělení ARO, jednotkách intenzivní péče nebo porodnickém a dětském oddělení. „S okamžitou platností vyhlašujeme zákaz návštěv na všech odděleních v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Opatření se týká provozů v Liberci i Turnově,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Od pátku jsou návštěvy nemocných zakázané také v nemocnicích v Semilech a Jilemnici. Zákaz návštěv platí rovněž v některých domovech důchodců, například v Turnově na Semilsku či Českém Dubu na Liberecku.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Nově také v sobotu vyhlásilo v souvislosti s chřipkovou epidemií zákaz návštěv i vedení Nemocnice v Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku. V Moravskoslezském kraji nastala chřipková epidemie tento týden. 

„Jde o preventivní opatření, jehož platnost bude ukončena neprodleně po zlepšení epidemiologické situace. Děkujeme za pochopení všem pacientům i jejich příbuzným a věříme, že v krátké době bude jejich kontakt opět možný v neomezeném rozsahu,“ řekla mluvčí zdravotnického zařízení Radka Miloševská.

Nemocnice patří do sítě Agel. Z této skupiny jde o první nemocnici v kraji, která k preventivnímu kroku přistoupila. V Nemocnici Český Těšín, Nemocnici Nový Jičín, ve Vítkovické nemocnici v Ostravě a v Podhorské nemocnici mohou lidé své blízké prozatím navštěvovat bez omezení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výrazně nemocných přibylo hlavně mezi lidmi nad 60 let, kde hygienici zaznamenali nárůst o 37,2 procenta. „Nejvyšší nemocnost však nadále přetrvává u dětí předškolního věku a u dětí od 6 do 14 let věku, kdy nemocnost dosahuje téměř 6000 případů na sto tisíc obyvatel,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Nejvíce nemocných je na Opavsku, Ostravsku a také Frýdecko-Místecku, kde nárůst proti minulému týdnu činil 68,3 procenta.

„Vzhledem ke stoupajícímu počtu akutně respiračních onemocnění a výskytu závažných průběhů chřipky doporučujeme zejména imunitně oslabeným osobám vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi, neúčastnit se hromadných akcí a dodržovat preventivní hygienická opatření, jako je například pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem,“ doplnila Šebáková.

Epidemie řádí již na celém území, firmy připravuje o miliardy korun

Chřipkovou epidemii hygienici vyhlásili v celém Česku. Pacientů přibývá ve všech věkových skupinách a ve všech krajích. Nejvyšší nemocnost je v kraji Libereckém, Jihočeském, Jihomoravském, Středočeském a Ústeckém.

Na 100 tisíc lidí nyní připadá 1722 nemocných, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Některé nemocnice a domovy pro seniory už kvůli chřipce zakázaly návštěvy. 

S vlnou chřipky se nevyrovnávají jen nemocní a jejich okolí, ale také firmy. Zhruba třetina ekonomicky aktivních lidí zůstává s chřipkou doma a léčí se. Přibližně stejný počet nemocných ale chodí do práce, kde se choroba může rychle šířit.

Podniky proto hledají cesty, jak omezit dopady na produkci. Jde o hodně, podle odhadů připraví chřipková epidemie českou ekonomiku každý rok o miliardy korun.