Do Plzně zamířila letecká puma, bude připomínat nejhorší bombardování města

Americká puma připomene v Plzni bombardování města (zdroj: ČT24)

Kvůli Škodovce byla Plzeň během druhé světové války terčem spojeneckých náletů. Ten nejničivější se odehrál 17. dubna 1945, kdy v leteckém krytu zemřelo 80 lidí. Nově ho bude připomínat vystavená letecká puma, která byla do Plzně převezena z lomu Bílina.

„Bohužel kryt dostal takový zásah, který byl pro lidi v krytu fatální, hovoří se o tom, že oběti nebyly ani nikdy z krytu vyňaty,“ uvedl historik Karel Foud. Památku obětí největšího spojeneckého náletu si lidé na stejném místě připomínají každý rok.

Letos, 73 let po náletu, by to už ale mělo být u nového památníku. „Potkalo se několik záležitostí, v minulém roce se při osvobození Plzně několik desítek metrů odtud řešila nalezená puma s pyrotechniky. Zároveň se uvolnil zdejší pozemek, kde dříve bylo zahradnictví, proto jsme se rozhodli, že místo pietně upravíme,“ řekl autor nového památníku Michal Chalupný.

Na místě, kde bude nový památník, už přitom jeden stojí. Ten se podle autora nového památníku otočí „zády“, kolem něj budou nové chodníky a informační panely. „Událost není v Plzni příliš známá, delší dobu se nepřipomínala, proto bychom rádi, aby se dostala znovu do povědomí,“ vysvětlil Chalupný.

Samotná puma bude umístěná na kamenném podstavci. „Uvažujeme o původním kameni z amerického památníku Díky Ameriko, pokud by to nešlo, uvažujeme o žulovém podstavci, myslíme si, že patří k surovosti války,“ dodal Chalupný.

Pumu nalezlo rypadlo v Bílině

Puma, která se stane součástí památníku, přitom s Plzní nemá žádnou spojitost – čekala na své znovuobjevení desítky let od války na severu Čech. „Letecká puma byla nalezená 1. října 2016 v povrchovém dole Bílina, kde ji zachytilo kolečkově rypadlo při skrývce vrchní části zeminy,“ uvedl náměstek ředitele policie Miroslav Žán.

Policejní pyrotechnici pak potvrdili, že se jedná o americkou leteckou pumu. Nyní z policejního areálu v Ralsku, kde policie likviduje nalezenou munici, nabrala směr Plzeň.

Nálety na Plzeň na konci 2. světové války
Zdroj: ČT24

„Tříštivá trhavá puma ráže 500 liber vážila zhruba 240 kilogramů, z toho 120 kilogramů byl obsah trhaviny. Pro účely předání nesmí obsahovat žádné aktivní prvky, tedy trhavina byla odstraněná vypálením,“ dodal Žán. Než bude památník hotový, městská čtvrť Doubravka ji ještě zakonzervuje a uloží ji u hasičů. 

Památník vzpomíná jména 398 lidí

Už vloni v listopadu byl v Plzni u Škodových závodů postaven nový památník, věnovaný zaměstnancům, kteří zemřeli při druhé světové válce. Na památníku je uvedeno 398 jmen lidí, kteří zahynuli ať už v odboji, nebo při náletech.

Plzeň byla kvůli zbrojnímu průmyslu častým terčem spojeneckých útoků už od roku 1942. Ten nejničivější ale přišel v dubnu 1945, na samém konci války.