Hnutí STAN podpořilo kandidaturu rektora Beka do Senátu

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) po jednání celostátního výboru podpořilo kandidaturu rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka do Senátu. Horní komora parlamentu má být podle Starostů pojistkou proti nedemokratickému vývoji v České republice, který spatřují v možné spolupráci hnutí ANO s KSČM či SPD.

O Bekovu zájmu o vstup do politiky informoval zpravodajský server Echo24.cz. Protože se blíží ke konci svého druhého mandátu na univerzitě, vyjednává podle webu o podpoře politických stran v kandidatuře do Senátu v obvodu Brno-město. Definitivní rozhodnutí podle něj padne během února. 

Bek v listopadu odmítl nabídku, aby se stal ministrem školství. Předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, který vládu sestavoval, jménem rektorů navrhl, aby se ministrem stal Robert Plaga, kterého později Babiš do vlády nominoval.

V úterý Beka podpořil celostátní výbor hnutí STAN, který se sešel poprvé po vyslovení nedůvěry kabinetu Andreje Babiše (ANO). „Vypadá to, že vznikne koalice s extremistickými stranami. Taková situace nás přímo děsí,“ vzpomněl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík rok 1948, kdy se v Československu zrodil totalitní režim.

Brífink po jednání STAN (zdroj: ČT24)

První místopředseda hnutí Vít Rakušan doplnil, že považuje za šílené, že hnutí ANO nevidí problém ve spolupráci s Komunistickou stranou Čech a Moravy (KSČM) a stranou Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Uvedl, že komunistická strana si sice přidala v názvu písmeno „m“, ale ve své struktuře nic nezměnila. SPD popsal jako ultrapravicovou stranu, která mezi lidi zasívá strach a nesnášenlivost.

Špuntem při sestavování vlády je podle starostů ANO

Čelní představitelé STAN zkritizovali podmínku hnutí ANO, které chce, aby se premiérem znovu stal Andrej Babiš. To je přitom pro všechny strany s výjimkou KSČM a SPD nepřijatelné kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze farmy Čapí hnízdo. Právě kvůli této podmínce se podle Starostů nedaří sestavit vládu.

„Špuntem je hnutí ANO, které trvá na tom, že premiérem České republiky má být trestně stíhaná osoba. Pokud hnutí ANO z této podmínky ustoupí, tak zásadním způsobem odblokuje situaci,“ sdělil první místopředseda Rakušan s tím, že to neznamená, že si Starostové říkají o vládní angažmá, neboť mají i další požadavky.

Stejnou podmínku, totiž jiného premiéra, než je Andrej Babiš, slyšeli zástupci STAN od stran, s nimiž v posledních dnech jednali. „Výsledek voleb je takový, že nemůže vzniknout vláda bez hnutí ANO. Nicméně může vzniknout vláda ANO a jiných demokratických stran. To je řešení této patové situace,“ myslí si Petr Gazdík.