Je tady poptávka po nových tvářích, zvažuje po volbách nabídky stran Pavel Fischer

Je tady poptávka po nových tvářích, zvažuje nabídky exkandidát na prezidenta Fischer (zdroj: ČT24)

Překvapením prvního kola prezidentských voleb se stal bývalý diplomat Pavel Fischer, který se umístil na třetím místě za favority Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem s více než deseti procenty hlasů. A nyní zvažuje, jak vlnu zájmu zúročit. „Možná že budu působit v politice nadále, protože těch hlasů, které říkají zůstaňte a mluvte nahlas, je docela hodně,“ připustil v pořadu 90´na ČT24.

Sotva opadly vášně a Česko se po volbě prezidenta vrátilo do zajetých kolejí, třetí muž v pořadí prezidentské volby zvažuje, jak naložit s ještě ne zcela vychladlým zájmem lidí, které kampaň vyburcovala.

„Řada lidí mi říká, že se pro nikoho tolik nenasadili, od roku 1989 jsme nešli s letáky ven, jako tentokrát. To jsou sdělení, že ve společnosti, která vypadala docela ospalá, je skutečná aktivizace občanů. Lidé cítí, že mají vliv, to je pro mě fantastická zpráva, co s tím uděláme, je druhá věc,“ řekl Fischer.

A přiznal, že zvažuje politickou kariéru. „Teprve si hledám cestu, ještě uvidím, možná že budu působit v politice nadále, protože těch hlasů, které říkají ‚zůstaňte a mluvte nahlas‘, je docela hodně, musím na to brát zřetel,“ řekl Fischer. 

„Není žádným tajemstvím, že jsem byl osloven, abych se ucházel o místo v Senátu, případně ve vedení této komory, ale ještě jsem se nerozhodl, nechtěl bych předbíhat,“ dodal bývalý diplomat, který podle svých slov jednal s asi třemi či čtyřmi politickými stranami. „Ale ještě další jednání mě čekají,“ dodal.

Pavel Fischer v 90´ČT24 (zdroj: ČT24)

Avšak přesto nevylučuje ani variantu, že se po kandidatuře na prezidenta republiky stáhne zpět do politického ústraní. „Člověk se musí taky nějak živit, zastavil jsem veškerou práci, abych mohl dělat kampaň, a rodinný rozpočet čeká, že se budu muset zaměstnat,“ přiznal.

Úvahy o politické kariéře bezprostředně po vyhlášení výsledků připustil i druhý neúspěšný uchazeč o prezidentský post, Jiří Drahoš. Dokáže si Pavel Fischer představit spolupráci? „Je pravda, že tady je poptávka po nových tvářích do politiky. Ještě jsme neměli čas o tom spolu více mluvit,“ dodal.