Další z pozůstalých po oběti heparinového vraha se dovolávají spravedlnosti u soudu

Další pozůstalí po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky se dovolali k Nejvyššímu soudu. České televizi to potvrdil mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek. Po havlíčkobrodské nemocnici požadovali odškodnění 8,8 milionu korun. Krajský soud v Hradci Králové ale jejich požadavek zamítl. Následně jeho rozhodnutí potvrdil i Vrchní soud v Praze.

Podle žaloby pozůstalých havlíčkobrodská nemocnice pochybila už v tom, že jejich příbuzný měl být převezen na jiné pracoviště. Tím, že zůstal v Havlíčkově Brodě, se ale nemocný dostal do ošetřování Zelenky a stal se jednou z jeho obětí. Nemocnice pak údajně chybovala i při zjišťování náhlých úmrtí pacientů.

Pětice pozůstalých tak po nemocnici požadavala odškodnění celkem 8,8 milionu korun. Jak Krajský soud v Hradci Králové, tak odvolací Vrchní soud v Praze žalobu zamítli. Podle soudů nemocnice prevenci nezanedbala a žádného protiprávního jednání se nedopustila. Pětice pozůstalých si ale proti rozhodnutí soudu podala dovolání, případem se tak nyní bude zabývat Nejvyšší soud.

obrázek
Zdroj: ČT24

Náhradu nemajetkové újmy požadovali po nemocnici v Havlíčkově Brodě také pozůstalí po dalších obětech heparinového vraha. Podle mluvčí nemocnice Petry Černo se ve třech případech dostala věc až k Nejvyššímu soudu. Ten ale všechny předchozí nároky zamítl.

Petr Zelenka pracoval v nemocnici v Havlíčkově Brodě na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Podle soudů zavraždil celkem sedm lidí, u dalších deseti se o to pokusil. Pacientům podával heparin, přičem oběti následně vykrvácely. V roce 2008 byl za to Zelenka odsouzen na doživotí.