Drahoš: Volby rozhodlo téma migrace a lživá kampaň ze soupeřova tábora

Rozhovor s Jřím Drahošem po skončení prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Podle neúspěšného finalisty prezidentské volby Jiřího Drahoše rozhodlo druhé kolo téma migrace a jeho lživá nálepka jako vítače. Část hlasů mu prý mohlo odebrat i to, že se poměrně ostře vymezil vůči premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Prohlásil to v rozhovoru na ČT24. Po skončení voleb se chce Drahoš podílet na zasypání příkopů: „Mně se nelíbí to účelové nálepkování pražská kavárna versus venkov.“ Jiřího Drahoše se ptal Michal Kubal.

Druhé kolo mělo jednak vysokou volební účast, jednak poměrně těsný rozdíl mezi soupeři – asi 150 tisíc hlasů. Co je pro vás hlavním poselstvím těchto voleb? 
Já jsem dostal asi 2,7 milionu hlasů, když to srovnám s parlamentními volbami, tak je to víc, než dostalo ANO, SPD a KSČM dohromady. To je úžasná podpora, kterou jsem cítil i během celé kampaně. Tyto lidi bych teď nechtěl zklamat – oni mi říkají: zůstaňte! Najeli jsme na nějakou vlnu a je tady energie, která by se neměla ztratit. To je to hlavní, co si teď odnáším – byť jako ten, který nezvítězil.

Proč si myslíte, že jste prohrál?
Jedním z důležitých důvodů bylo to, že jsem celou dobu bojoval čestně a férově. Že jsem nedával žádné podpásové údery, že jsem o svém soupeři nešířil v médiích a na internetu žádné nepravdivé zprávy.

Zejména v posledních 14 dnech byl internet zahlcen naprosto programově lživými zprávami o mně. A část lidí jim samozřejmě uvěřila.

Takže říkáte, že Miloš Zeman a jeho tým nehrál fér?
Ne, já nemluvím o týmu Miloše Zemana, já mluvím o tom, že my jsme takovou kampaň na internetu nevedli. To, že ji vedli příznivci Miloše Zemana – a nejenom příznivci, to bylo zcela evidentní.

Když se podíváte zpětně, co bylo hlavním tématem kampaně?
V mém případě byla důležitá část kampaně vůbec uvést jméno Jiří Drahoš do obecného povědomí. Na jaře loňského roku jsem začínal podle průzkumu s 25% znalostí jména Jiří Drahoš, ale dotáhl jsem to někam k 90 %. Takže to byl asi hlavní motiv mé kampaně.

Pokud se podíváme na témata mezi prvním a druhým kolem kampaně, mohl byste vypíchnout jedno z nich, které bylo podle vás klíčové? Vaše protistrana se snažila prosazovat téma migrace.
Určitě naprosto nekorektní a lživá nálepka vítače migrantů. Když vidíte plakáty Stop migraci, stop Drahošovi, tak i když to tam není takto přímo napsáno, lidé si to dávají do souvislosti. Navíc vím i od svých známých na venkově, jejich e-mailové schránky byly zahlceny zprávami o tom, jak sem Jiří Drahoš pustí miliony migrantů. Vezme důchodcům důchody – naprosté nesmysly.

Ale ta migrace určitě byla jedno z klíčových témat. Přitom já mám v zásadě velmi podobné názory jako Miloš Zeman. Říkám, je třeba pomáhat lidem v jejich zemích, chránit hranice EU, od začátku odmítám kvóty. Ale když vám tuto nálepku někdo systematicky dává, tak s tím se těžko bojuje. 

Česko je teď rozdělené zhruba na polovinu. Byť nebudete prezidentem, máte nějaký recept, jak zahladit ty příkopy?
Určitě se o to budu snažit. Mně se nelíbí systém rozděl a panuj: účelové nálepkování pražská kavárna versus venkov. Jsem přesvědčen, že rozumím venkovu daleko víc než Miloš Zeman, ale nepodařilo se mi o tom ty lidi přesvědčit, protože jsem na to neměl těch pět let.

Kolik času jste věnoval přípravám na televizní debaty?
Věnoval jsem tomu hodně času, debata na komerční televizi byla z mého pohledu nezvládnutá. Tam jsem byl – musím říct – zaskočen tím, že si nechal moderátor skákat do řeči, byla tam klaka v hledišti, která bučela a hvízdala. Ne že by mi to vadilo, ale byl docela problém se vůbec dostat k nějakému vyjádření. Debata na České televizi měla úplně jinou úroveň a myslím si, že jsem z ní nevyšel vůbec špatně.

Vy jste se ve druhé debatě snažil velmi tvrdě útočit na Miloše Zemana. Jak jste se v této roli cítil komfortně? Bylo to vaše rozhodnutí, nebo rozhodnutí vašeho týmu?
Nemyslím si, že bych na Miloše Zemana útočil tvrdě. Já jsem říkal fakta – to, že mi pak server Demagog vyčetl, že to o kosovských muslimech neříkal Miloš Zeman, ale ministr zahraničí jeho vlády, to mi nepřišlo vůbec důležité. Já jsem se nesnažil útočit na Miloše Zemana nijak zvlášť tvrdě, já jsem mu jenom vyčítal jeho názorové veletoče. Ale to je konstatování, to není tvrdý útok.

Jak velkou roli podle vás hrála podpora jednotlivých kandidátů? Ptám se konkrétně na Pavla Fischera? Před prvním kolem jste na něj v televizní debatě tvrdě zaútočil, ptal jste se ho na potraty. Nevidíte toto zpětně jako jednu z chyb, která mohla vést k odrazení řekněme konzervativnější části jeho voličů?
My jsme se nad tím taky zamýšleli, ale nemyslím si, že by to tak bylo. V posledních dnech kampaně jsem byl na Slovácku, na Zlínsku – tedy v krajích, které jsou označovány jako konzervativně-katolické. A neměl jsem ten pocit.

Jak velkou roli hrála podpora politických stran – mám na mysli zejména hnutí ANO?
Nejsem přesvědčen, že všichni voliči nějaké strany jsou tak disciplinovaní, že když jim vedení řekne: my podporujeme toho a toho, tak že ho budou volit. Vím, že třeba v ČSSD řada lidí podporovala Miloše Zemana, řada lidí podporovala od začátku kampaně mě. Zatím nemám žádnou statistiku, kolik voličů ANO poslechlo doporučení Andreje Babiše. Je možné, že to určitou roli sehrálo.

Nevidíte jako chybu, že jste se tak silně vymezoval vůči Andreji Babišovi?
Já jsem člověk, který má určité principiální názory – ať se na mě nikdo nezlobí, ale trestně stíhaný premiér je špatnou vizitkou pro zemi, jak v zahraničí, tak doma. Takže já bych na tomto názoru nic neměnil. Možná mi to nějaké názory ubralo, ale do té kampaně jsem šel jako Jiří Drahoš se svými názory a svými postoji a nechci dělat názorové veletoče.