Většinu hlasů ze zahraničí posbíral Drahoš. Jak v USA, tak v Rusku

Češi v cizině dali v drtivé většině svůj hlas Jiřímu Drahošovi. Miloš Zeman, který mandát v celkovém součtu obhájil, získal v zahraničí jenom necelých deset procent. Na výsledek má ale tento poměr pouze malý vliv, v absolutních číslech totiž bojovali v cizině jenom o tisíce hlasů. Drahoše preferovali čeští občané napříč světem – jak v Německu a USA, tak i v Rusku a v Číně.

Ve 110 zahraničních okrscích volilo Jiřího Drahoše 90,27 procenta voličů. Miloš Zeman získal hlas od 9,72 procenta voličů. K volbám v zahraničí přišlo 17 507 voličů, což je o zhruba pět tisíc voličů víc než v prvním kole.

Volba prezidenta – celkový výsledek 2. kola v zahraničí
Zdroj: ČSÚ

Nejlepšího výsledku v cizině Drahoš dosáhl v evropských zemích, v nichž celkově dostal 91,97 procenta. Zeman uspěl nejlépe v Africe, kde získal 22,01 procenta hlasů.

V Londýně, největším zahraničním okrsku, zvítězil Drahoš s 94,73 procenta hlasů od 2141 voličů. Zemanovi dalo hlas 119 voličů. V Německu, kde se hlasovalo ve více městech, pak pro Drahoše hlasovalo 93,48 procenta voličů. Zeman získal 6,51 procenta hlasů. V Bruselu, sídle NATO a nejdůležitějších institucí Evropské unie, hlasovalo pro Drahoše 92,95 procenta voličů.

Ve čtyřech amerických volebních okrscích získal Drahoš 88,56 procenta hlasů. Nejvíc lidí ho volilo v New Yorku, kde získal 91,62 procenta hlasů.

Češi v Číně, Rusku i KLDR pro Drahoše

Drahoš uspěl i směrem na východ. V Rusku získal 68,52 procenta hlasů. Ve třech volebních okrscích ho volilo 135 lidí. Na Ukrajině činil Drahošův podíl 79,06 procenta, když ho podpořilo 68 lidí. V Číně, kde k urnám přišlo 250 lidí, hodilo svůj hlas Drahošovi přes 88 procent voličů.

I v severokorejském Pchjongjangu, který je se čtyřmi voliči nejmenším volebním okrskem v cizině, zvítězil Jiří Drahoš. Tři voliči mu zajistili 75 procent hlasů, čtvrtý hlas padl Miloši Zemanovi.

České vojenské základny v Asii vykazují po sečtení hlasů rozdílné výsledky, stejně jako v prvním kole. V iráckém Baladu zvítězil Drahoš se ziskem 55 procent, byť se v prvním kole dělil o třetí místo se Zemanem, když je přeskočili Pavel Fischer a Jiří Hynek.

V afghánském Bagramu naopak zvítězil Zeman se ziskem 59,18 procent. Nejlepší výsledek tam měl už v prvním kole.

V Senegalu a ve Vatikánu pak nedostal Zeman jediný hlas, stoprocentně tam zvítězil Drahoš. V Senegalu volilo bývalého předsedu Akademie věd 17 Čechů, ve Vatikánu 41 českých občanů.