Je sečteno. Zeman vyhrál, dostal 51 procent hlasů

Současný prezident Miloš Zeman získal ve druhém kole prezidentské volby 51,36 procent hlasů a zvítězil nad bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem. Volba prezidenta republiky skončila ve 14:00, jasný byl výsledek již po necelých dvou hodinách, poslední údaje ale zveřejnil Český statistický úřad až po půl šesté. Výsledky naleznete i ve sčítací aplikaci na webu ČT24.

On-line přenos
Volba prezidenta
0:00
Česká televize

Vážení čtenáři, textový on-line přenos v tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

23:47

"Ne všichni voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola, kteří doporučovali volbu Jiřího Drahoše, ho nakonec volili," připomíná politolog Kamil Švec ve speciálním vysílání ČT24.

Voliči řekli své. Po sečtení mimořádného množství hlasů, které odevzdali ve druhém kole prezidentské volby, jich získal Miloš Zeman 2,85 milionu, tedy 51,36 procenta.

Jiří Drahoš získal 2,7 milionu hlasů, tzn. 48,63 procenta. Již před čtvrtou odpoledne vystoupil s projevem, kterým uznal vítězství stávajícího prezidenta, kterému pogratuloval. „Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,“ prohlásil za potlesku svých příznivců.

Hodinu a půl po uzavření volebních místností bylo rozhodnuto v Ústeckém, Plzeňském kraji, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině, kde bylo již nezpochybnitelné vítězství Miloše Zemana, Jiří Drahoš dosáhl jasného vítězství v Praze. Zvítězil také ve Středočeském, Královéhradeckém a Libereckém kraji, Miloš Zeman ve zbylých deseti regionech. ČTK vypočetla, že při pohledu na historické země, by Drahoš zvítězil v Čechách a Miloš Zeman na Moravě.

První výsledky přišly pár minut po skončení voleb

Výsledky z prvních volebních okrsků – míst, kde žijí jen desítky lidí – začaly přicházet již v první čtvrthodině po uzavření volebních místností. V obci Čilá, která hlásila již v pátek stoprocentní účast, vyhrál Jiří Drahoš, naopak v Hořiněvsi-Jeřičkách, což je nejmenší volební okrsek v republice, získal více hlasů Miloš Zeman. Volební web Českého statistického úřadu uvedl první čísla ve 14:16 – rychleji než při prvním kole, ale o něco později než před pěti lety.

Byly to ale jen první desítky hlasů, k volbám přitom přišly miliony lidí. Účast byla mimořádně vysoká, překonala i první kolo. K urnám dorazilo 66,6 procenta voličů oproti necelým 62 procentům v prvním kole. Před pěti lety přitom účast mezi prvním a druhým kolem poklesla z 61 na 59 procent.

Kandidáti čekali ve štábech, Drahoš poděkoval voličům

Miloš Zeman dorazil do svého volebního štábu půl hodiny před uzavřením volebních místností. Na otázky novinářů však neodpovídal a zamířil do salonku mezi své přátele. Až když bylo zřejmé, že vyhrál, vystoupil z projevem.

Naopak Jiří Drahoš ke svým příznivcům promluvil hodinu po skončení voleb, tedy ve tři odpoledne. Do Kongresového centra, kde se shromáždili jeho příznivci, přišel v půl třetí, poté poděkoval voličům. „Dovolte, abych poděkoval všem voličům, všem těm, kteří šli k volbám,“ poznamenal. V té době se ještě k výsledkům nevyjadřoval, promluvil o nich až o hodinu později, kdy již bylo jasné, že na Hradě neusedne.

Problémy druhého kola: Třetí kandidát i dvakrát jeden

Druhé kolo prezidentské volby provázelo několik problémů. V pátek vyšlo najevo, že v jednom okrsku v Českých Budějovicích dostávali voliči zpočátku nikoli dva, ale hned tři volební lístky. Vedle jmen Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, kteří v prvním kole získali nejvíce hlasů, na nich bylo i jméno třetího nejúspěšnějšího kandidáta Pavla Fischera.

„Přišly nám tři lístky. Nám to bylo divné, ale vystavili jsme všechny tři,“ uvedla předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny tři lístky „zůstaly na stole omylem“, situace trvala zhruba čtvrt hodiny, kdy přišlo asi dvacet lidí.

Ve volební místnosti v Moravské ulici v Praze 2 si zase lidé podle webu Seznam Zprávy v sobotu stěžovali, že dostávali dva lístky s týmž jménem. Podle náměstka Mlsny se stalo, že byly lístky slepené a komise si toho nevšimla. „Dala voliči dva lístky jednoho kandidáta,“ uvedl.

Volba prezidenta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nečekané komplikace provázely volbu českého prezidenta v Hongkongu. Výškovou budovu, kde sídlí generální konzulát, museli evakuovat kvůli nálezu bomby z druhé světové války. Volební místnost tak museli přesunout na náhradní adresu a doba trvání voleb se v Hongkongu prodloužila o hodinu, tedy do tří odpoledne tamního času. Celkově to však volbu nijak nezdrželo, ze středoevropského pohledu skončilo hlasování v Hongkongu v osm ráno místo v sedm.

Funkční období začne až v březnu

Již před volbami bylo jasné, že bez ohledu na to, kdo je vyhraje, zůstane prezidentem Miloš Zeman, a to nejméně půldruhého měsíce. Volby se konají s předstihem před koncem volebního období, mandát vyprší současnému prezidentovi počátkem března. Vítěz voleb by pak měl funkci hlavy státu vykonávat buď od 8., nebo od 9. března rovných pět let.

Před volbami oznámili předsedové parlamentních komor Milan Štěch (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO), že termín inaugurace bude záviset na tom, kdo vyhraje.

Vzhledem k tomu, že se znovu stane prezidentem Miloš Zeman, měla by být inaugurace 8. března, pokud by byl uspěl Jiří Drahoš, byla by o den později. „V minulosti bývalo zvykem, že když prezident pokračoval, skládal slib v poslední den starého mandátu. Pokud byl nový prezident, ujímal se funkce první den po skončení mandátu předchozího prezidenta,“ vysvětlil Milan Štěch.

Bylo tomu tak v případě Václava Havla i Václava Klause. Jejich první mandát začal 2. února 1993, resp. 7. března 2003 a druhý skončil přesně o deset let později. Inaugurace do jejich druhého období tak proběhla již v den, kdy jim končil první mandát.