Tři kraje zasáhla chřipková epidemie. Počty nemocných rostou v celém Česku

Víc než 1600 nemocných na sto tisíc lidí, což je hranice epidemie, evidují hygienici v Jihočeském, Zlínském a Libereckém kraji. Hygienici v těchto krajích doporučili zákaz návštěv v nemocnicích a domovech důchodců. Nárůst nemocných hlásí ale i ostatní kraje. Nejméně jich je na Karlovarsku. Nejzasaženější věkovou kategorií jsou děti od šesti do čtrnácti let.

Na Zlínsku je nejvíc nemocných v okrese Zlín – 1898 ze 100 000 lidí. Nemocnost akutními respiračními chorobami se proti minulému týdnu zvýšila o šestadvacet procent, z toho nemocných chřipkou přibylo o 430 procent.

Krajská hygienická stanice proto vydala doporučení o omezení návštěv v nemocnicích a domovech seniorů. „Z důvodů preventivních, abychom ochránili pacienty ve zdravotnických zařízeních a klienty v ústavech sociální péče, doporučujeme omezení návštěv od pondělka. Vyhlášení omezení či regulace návštěv je plně v kompetenci ředitelů jednotlivých zařízení, po zvážení místní situace,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Zákaz návštěv už vyhlásila nemocnice ve Zlíně.

V kraji zatím nebyl hlášen žádný závažný průběh onemocnění chřipkou. Minulou zimu byl takový jeden, nikdo na chřipku nezemřel. O rok dříve však bylo na Zlínsku patnáct závažných případů, z toho deset lidí zemřelo.

Chřipková epidemie propukla i v Jihočeském kraji. Hygienici evidují 1699 nemocných na 100 000 obyvatel, o patnáct procent víc než v minulém týdnu. Tehdy to bylo na jihu Čech 1473 pacientů s chřipkovými onemocněními na 100 000 obyvatel. Za poslední týden se poměr zvýšil o více než dvě stě osob. „Evidujeme počátek epidemie. Prokazovány jsou chřipkové viry typu A i B a také jiné respirační viry,“ řekla Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Kvůli vysokému výskytu chřipky nesmí návštěvy do nemocnic v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Stejné nařízení začne platit od soboty v nemocnici ve Strakonicích a v Jindřichově Hradci. Pro návštěvy jsou rovněž uzavřena seniorská zařízení Máj a Hvízdal v Českých Budějovicích a v Horní Stropnici a ve Chvalkově na Českobudějovicku. Po závažném průběhu chřipky v kombinaci s jinými nemocemi zemřeli od začátku roku v regionu dva starší muži.

Za poslední týden se o čtvrtinu zvýšil počet lidí s infekcí dýchacích cest i v Libereckém kraji. Nemocnost stoupla o 25,1 procenta a na 100 000 obyvatel připadá 1776 nemocných. „Situaci hodnotíme jako počínající chřipkovou epidemii lokálního charakteru ve dvou okresech Libereckého kraje,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Virus chřipky byl v kraji laboratorně prokázán u deseti pacientů, z toho u pěti tento týden. „Pokračuje další nárůst u chřipce podobných onemocnění. Neevidujeme závažné průběhy onemocnění,“ dodala Balašová.

Úplný zákaz návštěv platí od začátku tohoto týdne pro Domov důchodců Pohoda v Turnově v Českém ráji. „Důvodem je zvýšený výskyt střevních onemocnění,“ uvedl na webu radnice ředitel Zdravotně sociální služby Turnov Jaroslav Cimbál.

Kraje na hranici chřipkové epidemie

„Na počátku chřipkové epidemie je i Jihomoravský kraj,“ řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní má akutní respirační onemocnění a chřipku 1700 lidí na 100 000 obyvatel. To je zhruba dvacet tisíc nemocných mezi 1,2 milionem obyvatel jižní Moravy. Podle Ciupek počet nemocných poslední týdny stoupal a dá se předpokládat stejný vývoj.

Těsně pod hranicí epidemie je Moravskoslezský kraj. Lidí s akutním respiračním onemocněním a chřipkou v kraji ale dál přibývá. Na 100 000 obyvatel v tomto týdnu připadalo 1581 nemocných, zatímco v minulém týdnu to bylo 1378.

V Moravskoslezském kraji nebyl v tomto týdnu hlášen žádný nový závažný případ chřipky. V aktuální chřipkové sezoně byly v regionu dosud hlášeny tři závažné případy chřipky. „Jde o ženu a dva muže ve věkové skupině nad šesesát let s různým chronickým onemocněním. Nikdo z nich nebyl proti chřipce očkován,“ řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

Nemocných výrazně přibylo i ve Středočeském kraji. „Nejvyšší nemocnost je v okrese Příbram, nejnižší v okrese Kladno,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Mimořádné volno mají žáci Základní školy v Bohutíně na Příbramsku, kde nemocnost překročila čtyřicet procent.

Výrazně méně lidí s akutními respiračními infekcemi, než je průměr v Česku, je v Karlovarském kraji. Ve čtvrtém lednovém týdnu bylo v kraji jen 979 nemocných na 100 000 obyvatel. Počet nemocných ale oproti předchozímu týdnu vzrostl o 35,2 procenta.

Situaci by mohly zmírnit jarní prázdniny

Nejvíce nemocných je mezi dětmi do čtrnácti let. V průměru za celou republiku nemocnost stoupla o 18,7 procenta na 1450 případů na 100 000 obyvatel. O sedmnáct procent přibylo nemocných mezi mladými ve věku patnáct až dvacet čtyři let, u dospělých byl nárůst jedenáctiprocentní a u seniorů dvanáctiprocentní.

Do minulého pátku bylo nahlášeno jednadvacet závažných případů chřipky, které vyžadovaly intenzivní péči, čtyři pacienti starší šedesáti let zemřeli. Situaci by mohly zmírnit brzké jarní prázdniny školáků, které zamezí kontaktu nemocných jedinců v kolektivu.

  • Je vysoce nakažlivá
    Chřipka je vysoce nakažlivé infekční onemocnění, které se může projevit vysokou prudce nastupující horečkou se zimnicí a třesavkou, únavou, suchým kašlem, rýmou, bolestí hlavy, bolestí kloubů a svalů a nechutenstvím. Jde tedy o víc než o těžké nachlazení. Mnoho postižených nedokáže během onemocnění pokračovat v běžných aktivitách a únava trvá 2–3 týdny. Chřipka se šíří nejen kýcháním či kašlem, ale také dotykem. Můžete ji dokonce chytit tak, že se dotknete kliky u dveří, které se před vámi dotkl někdo nakažený chřipkou. U některých jedinců vede chřipka k rozvoji vážných komplikací, což se týká i zcela zdravých osob.
  • Proč je chřipka závažnější u lidí s onemocněním srdce
    Při kardiovaskulárních onemocněních neobíhá krev v těle správně. Špatné proudění a městnání krve v cévách může způsobit, že část tekutin je vytlačena mimo cévní řečiště a začne se hromadit v plicích nebo jiných částech těla. Více tekutiny v plicích ztěžuje odstraňování viru chřipky a boj s onemocněním není stejně účinný jako u zdravých lidí. Lidé s onemocněním srdce jsou vystaveni vyššímu riziku závažných infekcí, jako je například zápal plic (pneumonie). Během několika týdnů po chřipce je riziko infarktu dvojnásobné.
  • Zdroj: Státní zdravotní ústav

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad osmatřicet stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem. Neumytýma rukama by se lidé neměli dotýkat obličeje.

Očkování proti chřipce má zhruba sedm procent Čechů

Existuje i očkování, na které je už ale letos pozdě. Podle odborníků nestihne vakcína do nástupu epidemie vybudovat potřebné protilátky. Pro seniory nad šedesát pět let a další vybrané skupiny je očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění, musí se ale opakovat každou sezonu. Účinnost vakcíny je asi šedesát procent, protože působí jen na některé kmeny chřipky. Snižuje ale riziko závažných komplikací.

  • Vakcína obsahuje usmrcené (inaktivované) formy viru, které nemohou způsobit chřipku, ale aktivují imunitní systém pro boj s živým virem chřipky.
  • Po očkování si tělo pacienta vyrobí protilátky proti viru chřipky. Při následném setkání s živým chřipkovým virem spustí imunitní systém rychlou obrannou reakci, která virus zneškodní.
  • Pokud člověk trpí závažnou alergií na vejce nebo jiné látky, měl byste předem upozornit svého lékaře. Vakcína proti chřipce obsahuje malé množství vaječné bílkoviny, která by mohla způsobit alergickou reakci.

    Zdroj: Státní zdravotní ústav

Očkováno je asi pět až sedm procent Čechů, u seniorů dvacet až třicet procent. Evropská komise doporučuje, aby bylo očkováno až sedmdesát pět procent seniorů a rizikové populace včetně zdravotníků a lékařů. Vakcína musí být podána každý rok.