Komise finišují poslední přípravy, za pár hodin lidé rozhodnou, kdo bude prezident

Podruhé v historii si sami obyvatelé vyberou prezidenta. Vrcholí přípravy úřadů na páteční a sobotní hlasování. Právo vyjádřit svou vůli má přes osm milionů lidí.

Na druhé kolo se ve čtvrtek po celé republice znovu připravovalo skoro patnáct tisíc volebních komisí. „Z hlediska ministerstva vnitra je veškerá logistika pro to, aby v pátek ve 14 hodin mohly začít volby, připravena, nezaznamenali jsem žádné problémy,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Mlsna.

Volit budou na horách i po cestě z nich

Třeba v Peci pod Sněžkou to tak na začátku víkendu nebude žít jen lyžováním. Kromě skipasů budou v nadcházejících dvou dnech v permanenci i stovky voličských průkazů. Jen v prvním kole jich tu lidé využili přes osm set, v druhém by s nimi mohlo volit ještě víc lidí. Podle tajemníka městského úřadu v Peci pod Sněžkou Michala Bergera jsou místní voliči ze sedmdesáti procent turisté, tedy i lyžaři, a lidé, kteří v Peci žijí, a trvalé bydliště mají jinde.

Na velký zájem přespolních volit se chystali i na úplně opačném konci republiky. V termínu voleb se totiž řada lidí vrací z dovolené strávené v Alpách, v Dolním Dvořišti si dopředu zjišťovali, kde je volební místnost, aby cestou domů stihli dát hlas jednomu z kandidátů „Volali anebo psali emaily a ujišťovali se o adrese obecního úřadu a jestli tady budeme až do konce volebních hodin,“ uvedla starostka Dolního Dvořiště Helena Panská /STAN/. Budou.

Odměny jsou symbolické

Moc peněz si za to ale členové volebních komisí neodnesou – za druhé kolo jen dvě stě korun. Někteří starostové se kvůli výši odměny obrátili i na ministerstvo vnitra s pobídkou k navýšení.

„Odměna je velmi nízká,“ připouští ministerský náměstek Petr Mlsna. „V polovině února máme naplánováno jednání na ministerstvu financí a budeme vyjednávat to, aby se zvedly plošně odměny všem členům okrskových volebních komisí.“

  • občan České republiky
  • ve druhém kole i člověk, který alespoň druhý den druhého kola volby, tj. 27. ledna 2018, dosáhl věku 18 let

V Chrastavě u Liberce nyní zhruba třiceti lidem v pěti okrskových komisích přidají z obecního. „Jako město vyplatíme něco přes 40 tisíc na odměnách za volby,“ potvrdil starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Členové komise stráví ve volebních místnostech zhruba 17 hodin. V přepočtu na hodinu ale získají odměnu jenom bezmála dvanáct korun. „Ta práce, ne že by byla nějaká náročná, ale časově náročná teda je,“ připustil člen okrskové volební komise v Chrastavě Zdeněk Šimek.

Náročná bude znovu i pro statistiky. Před pěti lety počítali hlasy z druhého kola prezidentských voleb déle, než v kole prvním, přestože kandidátů je méně. „Očekáváme, že konečné výsledky budou k dispozici v pozdních odpoledních, respektive večerních hodinách,“ uvedla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová. Kdo bude jejich prezidentem by se tak Češi měli oficiálně dozvědět v sobotu zhruba v sedm večer.