Pozor, volí Zemanovi a Drahošovi. Dvě volební místnosti budou pod extra dohledem

Oba finalisté mají svou ochranku (zdroj: ČT24)

Všechna volební místa hlídají strážníci nebo policisté. Jejich vedení ale tvrdí, že v příštích dvou dnech nepůjde o nijak mimořádné nasazení. Přesto bezpečnost posílí, a to u dvou volebních místností, kam přijdou hlasovat oba finalisté prezidentské volby. Miloše Zemana doprovodí do volební místnosti více ochránců, Jiřího Drahoše pak soukromí bodyguardi. V plánu jsou i namátkové kontroly osob a početnější hlídky strážníků.

Už by se tak neměla opakovat situace z prvního kola, kdy protest ukrajinské aktivistky narušil hlasování prezidentského páru. Žena měla u sebe falešný novinářský průkaz, proto se dostala až přímo do volební místnosti.

Před druhým kolem bude volební místnost, kam přijde prezident Zeman s manželkou, prohlížet posílený epizodní tým. Ten na místo dorazí ještě před prezidentským párem: Jde o ochránce prezidenta, pyrotechnika a kriminalisty, které doplní policisté v uniformě. Celý tým musí zabezpečit všechny prostory, kde se bude prezidentský pár pohybovat.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Pokud by o víkendu Jiří Drahoš volby vyhrál, tak mu bude hned v sobotu poskytnuta policejní ochrana: v první fázi auto s řidičem a také bodyguard. U Miloše Zemana by se nic nezměnilo, ať už hlasování dopadne jakkoliv: jednak mu mandát končí až v březnu, navíc má nárok na doživotní ochranu.

Pod neustálým dohledem budou mít členové epizodního týmu i chodbu, kudy půjde prezidentský pár do volební místnosti. Budou zde policisté v civilu, především tzv. doprovodní ochránci. „Muže dojít například k tomu, že může být někomu přikázáno, aby se v daném místě nezdržoval. V případě, že bude těmito policisty vyhodnoceno, že by mohl být bezpečnostním rizikem,“ vysvětluje mluvčí Policejního prezídia Jozef Bican.

Drahoš volí v Lysolajích, dohlížet bude městská policie

Jiří Drahoš chodí pravidelně hlasovat do hasičské zbrojnice v pražských Lysolajích a vedle manželky ho budou doprovázet i dva osobní strážci z bezpečnostní agentury. „Samozřejmě jde hlavně o prevenci. Výhrůžky se sice objevují na sociálních sítích i v mailech, ale nějakou přímou výhrůžku jsme zatím neměli,“ dodává Drahošova mluvčí Kateřina Procházková.

V době hlasování Jiřího Drahoše navíc budou na bezpečnost dohlížet posílené hlídky městských strážníků: „Požádali jsme o zvýšený dohled, protože je akreditováno padesát novinářů a odhaduje se, že by jich mohlo přijít až sto,“ vysvětluje starosta Lysolají Petr Hlubuček (STAN).