Systém DROZD pro cestovatele je nově přístupný i v mobilu

Ministerstvo zahraničí rozšiřuje systém DROZD, který lidé využívají při cestách do zahraničí, i pro mobilní telefony. Lidé najdou v mobilní aplikaci důležité kontakty, aktuální informace i cestovní doporučení pro danou zemi. Systém mohou využít všichni, kdo míří za hranice, zastupitelský úřad je pak může informovat, když dojde například k zemětřesení či teroristickému útoku.

Čeští turisté takto dostali zprávy například o požárech v Los Angeles, záplavách v Řecku nebo zemětřeseních v Kostarice a Íránu. Aplikace je zdarma ke stažení pro telefony s operačními systémy Android a iOS. 

„V nově zřízené aplikaci jsou českým cestovatelům k dispozici kontakty například na zdravotní a záchranné složky v zemi, kam se vydávají, nebo na nejbližší zastupitelský úřad ČR, a to včetně linky na konzulární službu dostupnou pro řešení nouzových záležitostí občanů ČR 24 hodin denně,“ dodává ministerstvo zahraničí.

Cestovatelé tam najdou také zásady první pomoci, rady pro mimořádné situace a problémy, jako je ztráta dokladů nebo odcizení peněz. „Nacházejí se zde také aktuality a varování pro cestovatele s nejnovějšími upozorněními na cesty,“ doplňuje resort.

Cestovatelé, kteří mobilní aplikaci nechtějí využít, se mohou v databázi DROZD registrovat jako dosud na webových stránkách

Systém DROZD ministerstvo využívá od roku 2009 a postupně stoupá počet lidí, kteří se do něj registrují. Zatímco v roce 2015 využilo databázi asi 18 tisíc lidí, loni už jich bylo přes 100 tisíc.

„Díky němu má MZV i příslušný zastupitelský úřad ČR lepší přehled, kolik českých občanů se v zahraničí nachází, a může je formou sms v případě mimořádné události rychle kontaktovat a účinně varovat před hrozícím nebezpečím a dalšími nestandardními situacemi v dané zemi,“ uvedlo ministerstvo.