Před debatou za debatou. Boj o Hrad míří do finále

Události: Boj o Hrad míří do finále, kandidáty čeká debata v Rudolfinu (zdroj: ČT24)

Kandidáti na post prezidenta republiky Miloš Zeman a Jiří Drahoš se v úterý střetli v prvním televizním duelu na televizi Prima a po středečním „time-outu“ se připravují na finále celé předvolební kampaně – druhou a závěrečnou debatu v České televizi, která proběhne ve čtvrtek večer. Volební místnosti se otevírají už v pátek ve 14:00.

Úterní debata konaná tři dny před volbami v Karlínském divadle bylo vůbec první veřejné střetnutí zájemců o Pražský hrad. Miloš Zeman totiž až do vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb debaty s protikandidáty odmítal. A ani den po ohlášení výsledků nezavítal do duelu nabídnutého Českým rozhlasem.

Před bezmála tisícihlavým publikem, které tvořili stoupenci obou prezidentských kandidátů, se Drahoš se Zemanem v úterý večer nejvýrazněji střetli v otázce migrace. To je ostatně téma, jímž se stávající hlava státu vymezuje vůči svému protivníkovi, a na billboardech dává někdejšího šéfa Akademie věd do souvislosti s běženci.

V debatě Primy Zeman Drahošovi vyčetl třeba jeho podpis pod výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti. „Dovolte mi, abych z této petice ocitoval jednu jedinou větu: Do Evropy mají přijít lidé tak, aby jim byla zajištěna svoboda a důstojnost. Není toto výzva k přijímání migrantů?“ zeptal se Zeman svého rivala.

Jiří Drahoš ale prezidentovo tvrzení odmítl: „Vaše interpretace některých vět jsou opravdu úžasné. Na migraci máme velmi podobný názor, kvóty odmítám od samého začátku, říkám, že Evropa musí bránit své hranice, a říkám, že běžencům je třeba pomoci u nich.“

Protivníci se naopak neshodli v tom, zda je nutné ústavně zakotvit právo na držení zbraní, ani v tom, zda cizí rozvědky ovlivňují výsledky voleb v Česku.

Demagog o nepravdě. Sedm ku dvěma

Podle zástupců projektu Demagog.cz se Miloš Zeman v debatě dopustil 16 pravdivých, sedmi nepravdivých a tří zavádějících výroků. Jiří Drahoš si připsal 12 pravdivých a dva nepravdivé výroky. Prezident si ale tentokrát vedl lépe než v předchozí debatě, kde neměl oponenta.

„V první debatě, kde byl sám, měl nepravdivých a zavádějících výroků víc. Když se podíváme na celkový počet, tak počet nepravdivých a zavádějících výroků byl nadpoloviční,“ uvádí koordinátor Demagogu Jan Tvrdoň.

Na úterní duel Zemana a Drahoše se podle Primy dívalo v průměru 2,2 milionu diváků starších 15 let, v nejsledovanějším momentu jich bylo téměř 2,6 milionu.

Sám Drahoš nicméně s jednodenním odstupem poznamenal, že debatní večer měl „průběh spíše bulvární“ a že v debatě podle něj chyběla „prezidentská“ témata důležitá pro společnost, týkající se třeba zahraniční politiky nebo sociálních věcí.

Pražský hrad debatu komentovat nechtěl, podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka je hodnocení „plně a jedině na voličích“. Prima označení bulvární odmítla.

Prezidentská debata na TV Prima
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Středeční time-out

Vrcholem celé kampaně před druhým kolem volby má být finální debata ve čtvrtek večer v České televizi, připravují se na ni oba kandidáti a ani jeden z nich už jiné předvolební akce do hlasování neplánuje.

Prezident Zeman se nicméně ve středu na veřejnosti objevil hned dvakrát, nejprve dopoledne asistoval při uložení korunovačních klenotů zpět do korunní komory, přijal také demisi vlády Andreje Babiše.

Jiří Drahoš strávil středu ve svém štábu, mimo jiné přípravou na zmíněný čtvrteční duel. V kampani ale pokračovala jeho manželka Eva, která zamířila do plzeňské papírny na shromáždění s občany a osobnostmi veřejného života v Plzeňském kraji. „Ráda bych poděkovala nejen dobrovolníkům, ale vám všem, kteří šíří osvětu mezi lidem a snaží se přesvědčit ještě nepřesvědčené,“ prohlásila.

Hlasy pro a proti

Na Drahošovu podporu se také ve středu večer konají koncerty hned na pětadvaceti místech republiky, ten největší probíhá v pražské Lucerně. Vedle Ondřeje Brzobohatého vystoupí MIG 21, Dan Bárta, Leona Machálková, Matěj Ruppert, Jan Maxián nebo Petr Janda s Martou Jandovou.

„Nechápu, proč je hysterie kolem volby tak silná, když prezidentská funkce není pro občana tak zásadní. Prezident není monarcha,“ konstatoval v Devadesátce ČT24. „Po pětiletém vládnutí prezidenta Miloše Zemana považuji společnost za rozpolcenou. Vybral jsem si Jiřího Drahoše proto, že se mi to takto nelíbí.“

„Je pravým opakem Miloše Zemana,“ vyjádřil sympatie Drahošovi i astrofyzik Jiří Grygar. „Jeho osobní vlastnosti nejsou mimozemské, jsou pozemské a charakterizují ho celý život. Miloš Zeman není konzistentní a mění názory jako ponožky.“

Na straně stávající hlavy státu naopak stojí režisér Zdeněk Troška. „Pana prezidenta si vážím. Je moudrý, vzdělaný, inteligentní, není snob a na nic si nehraje. Je to Čech, který se snaží republiku ubránit proti všem možným negativním vlivům zvenku i zevnitř,“ prohlásil.

Zastání nachází i u ekonoma z VŠE Miroslava Ševčíka. „Je politik, který má zkušenosti z posledních třiceti let, váží si toho, že může reprezentovat Českou republiku, má jasný názor na migraci, na vnitřní i vnější bezpečnost. Ekonomické zájmy České republiky hájí podstatně lépe, než by toho byl schopen pan Drahoš. Pan profesor Drahoš je v politice E. T. mimozemšťan.“

Devadesátka ČT24: Debata stoupenců prezidentských kandidátů (zdroj: ČT24)

Velké finále pod střechou Rudolfina

Finální střet dvou zájemců o Pražský hrad proběhne ve čtvrtek v osm hodin večer na ČT1 a ČT24 v pražském Rudolfinu a moderovat ho bude Světlana Witowská. Prezidentská diskuse byla původně plánovaná jako hodinová. Týmy obou kandidátů ale přistoupily na její prodloužení na 90 minut.

Prezidentští kandidáti budou promlouvat vsedě, stejně jako v případě debaty na Primě (kde se ovšem Jiří Drahoš s publikem vítal i loučil ve stoje). Každý z kandidátů si bude moci do Rudolfina přivést třicet příznivců.

Debata bude mít tři části. V první budou kandidáti odpovídat na otázky, které pro ně připravil editorský a dramaturgický tým ČT. Tematické okruhy se týkají současné politické situace, důležitých témat veřejné diskuse, pravomocí prezidenta a programu kandidátů.

Ve druhé části pořadu budou kandidátům pokládat otázky předsedové obou komor Parlamentu a lidé z jedné jihočeské obce, kde v prvním kole dostali Zeman a Drahoš přibližně stejný počet hlasů. Ve hře je i otázka od předsedy vlády.

Na závěr si budou Miloš Zeman a Jiří Drahoš klást otázky navzájem.