Teploty rozdělily republiku. Na Moravě vládne zima, v Čechách hrozí pády rekordů

Teplá fronta a přísun teplého vzduchu z jihozápadu Evropy způsobily nad českým územím nevšední meteorologickou situaci. Tradičně teplejší jižní Morava hlásí ve středu i ve čtvrtek vzorové zimní teploty jen pár stupňů nad nulou, zatímco v Čechách rtuť teploměru šplhá nad desítku a atakuje i historické teplotní rekordy.

Teplotní rozdíly mezi jednotlivými částmi republiky se projevily už během středy. Odpoledne mrzlo jen na hřebenech hor na severovýchodě republiky a jinde se pohybovaly teploty nad nulou, šlo ale o poměrně zásadní rozdíly. Zatímco v Brně naměřili ve 14 hodin jen necelé tři stupně Celsia, v Průhonicích u Prahy se rtuť vyšplhala na 11,4 stupně, což představovalo nejvyššího hodnotu od začátku zdejšího měření.

Rozdíly ve středečních odpoledních teplotách
Zdroj: ČT

Výrazné rozdíly teplot by v republice neměly polevit ani během úterý. „Zatímco na Moravě se nejvyšší denní teploty budou pohybovat většinou jen do pěti stupňů, ve Slezsku a zejména pak v Čechách maxima opět můžou přesáhnout desetistupňovou hranici,“ uvádí meteorolog České televize Michal Žák.

Teplotní rozdíly na území republiky
Zdroj: ČT

Rekordy v ohrožení

Předpověď pro Plzeň a Prahu počítá ve čtvrtek s deseti, respektive jedenácti stupni, v Brně mají být jen čtyři a na Vysočině pouhé dva. Oteplení a obleva, které s sebou nese teplý vzduch postupující po přední brázdě nízkého tlaku vzduchu, také ohrožuje teplotní rekordy pro 25. leden – teplý konec ledna před osmadvaceti lety lámal rekordy v Ústí nad Labem, Strakonicích i Klatovech.

Teplotní rekordy pro 25. leden
Zdroj: ČT

Jak dodává meteorolog Žák, více než třináctistupňový rekord v pražském Klementinu pravděpodobně nepadne, tradiční zimu ale nemají teploty připomínat ani v následujících dnech.

„Teploty nejbližších dnů vrchol zimy připomínat nebudou. Jistá šance na návrat zimních teplot a výraznější ochlazení je ale ve druhé polovině příštího týdne - tedy začátkem února,“ dodává.

Příští středu by se průměrné denní teploty měly propadnout na čtyři stupně Celsia – tedy takovou úroveň, která je v současnosti normou pro jižní Moravu.