Dolejš: Vznik Babišova kabinetu možná podpoříme, ale do vlády nechceme

Interview ČT24: Jiří Dolejš, místopředseda KSČM (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO se pokouší hledat spojence pro druhý pokus o vládu. Nejvstřícněji se k podpoře další Babišovy vlády zatím staví komunisté. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše ale má jít jen o podporu při vzniku vlády, ne o účast komunistů v kabinetu nebo podporu všech vládních návrhů. Řekl to v Interview ČT24.

„Nemáme ambici pomáhat Andreji Babišovi, ale máme ambici realizovat volební výsledek a odblokovat situaci. Jednáme. Kdo odmítá jednat, tak ať řekne, co chce. Protože vyjednat se něco musí a bez jednání to nejde,“ řekl Jiří Dolejš.

Jednat se podle něj může týdny, ale i měsíce. „Věřím, že se něco podaří vyjednat. Předložíme stranickým orgánům, co jsme vyjednali, a ty nám řeknou ano, nebo ne. A jestli podpora vzniku vlády – protože o víc nejde, my nechceme do vlády – má mít tu či onu podobu,“ popsal Dolejš.

Vládu mohou komunisti podpořit jak odchodem ze sálu, čímž se sníží počet hlasů potřebných pro vyslovení důvěry, tak i přímou podporou. Pokud se ANO s KSČM dohodne, je podle Dolejše pravděpodobnější druhá možnost.

„Dá se hlasovat i nohama, ale to je takové gesto pro forma. Já si myslím, že buď se aktivně umožní vznik vlády, nebo neumožní,“ uvedl Dolejš. V hlasování o důvěře první Babišově vládě byli komunisté stejně jako všechny ostatní strany s výjimkou ANO proti.

Hlasy poslanců KSČM by ale na většinu nestačily. „Někde si hlasy Andrej Babiš shánět musí, ale my jsme řekli, že za určitých podmínek našich 15 hlasů může na tu hromádku přibýt. Ale zdůrazňuji – jedná se o vznik vlády, nikoliv o vládnutí,“ upozornil místopředseda KSČM.

Podotkl také, že komunisté nebudou podporovat všechny kroky vlády. „Když jsme si přečetli první návrh programového prohlášení, byly tam věci, které se nám nelíbily, a nevěříme, že budou odstraněny. Příklad ze zahraniční politiky – nenalezli jsme společnou řeč, pokud jde o naše vojenské zahraniční mise, členství v NATO atd. Takové věci tam jsou a nejspíš budou. A to jsou věci, ve kterých Andreje Babiše určitě podporovat nebudeme.“ 

„ANO svého vůdce přes palubu nehodí“

Kdo bude vládu podporovat, je podle něj především starostí Babiše. Zřejmě nejmenší problémy by měli komunisté s ČSSD. „Se sociální demokracií jsme měli určitý programový průnik, takže nepředpokládám, že by požadovala dramaticky něco, kde by to mohlo drhnout,“ míní Dolejš.

Společné body nacházejí i s SPD Tomia Okamury. „Pokud jde o SPD, tak v rovině hesel určitě máme pochopení, protože jako my chtějí zákon o obecném referendu, i oni vidí problém v nastavení exekučního práva. Je to ale strana, kterou lze snad zařadit mezi strany krajně pravicové s jistým šovinistickým či xenofobním zaměřením, v těchto věcech bychom si s nimi mohli těžko notovat,“ řekl Dolejš.

Skutečnost, že premiérem chce prezident i v druhém pokusu jmenovat Andreje Babiše, který je obviněn ze dvou trestných činů, považuje místopředseda KSČM za věc, kterou lze jen těžko změnit. Celostátní výbor hnutí ANO totiž v pondělí jednomyslně odhlasoval, že Babiš je jejich jediným kandidátem na premiéra. Reagoval tím na Babišovy výroky z minulého týdne, že by v čele vlády nutně být nemusel.

„Myslíte, že bychom byli úspěšní, kdybychom členy ANO přemlouvali, aby hodili přes palubu svého velitele a vůdce? Já se obávám, že nikoliv. Takže my bereme jako ne zcela komfortní realitu, že ho znovu navrhli. Babiš si o důvěru ve své straně řekl a zdá se, že ji dostal,“ dodal Jiří Dolejš.

Celý rozhovor s Jiřím Dolejšem ve videu.