Pokorná Jermanová vymění členy výboru ROP, kteří odmítli vyjmout Čapí hnízdo z dotací

Středočeský kraj vymění své zástupce ve výboru regionální rady ROP Střední Čechy, oznámila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ve výboru drží většinu ODS, Starostové a nezávislí a TOP 09. Ti však neschválili vynětí farmy Čapí hnízdo z evropských fondů, což prosazovala právě současná hejtmanka. Konečné slovo bude mít Ministerstvo financí.

„K převolení výboru určitě dojde 29. ledna, protože to může schválit jenom zastupitelstvo. A je to tradiční a normální, vždycky kdo má koalici, má většinu ve Výboru regionální rady,“ prohlásila Pokorná Jermanová k plánovanému kroku.

ROP Střední Čechy je úřad, který před deseti lety dotaci projektu přidělil. Výbor Regionální rady je složen z krajských zastupitelů. Minulé úterý odmítl vyhovět doporučení ministerstva financí i Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Ze čtrnácti přítomných zastupitelů bylo šest proti, šest pro a dva se zdrželi hlasování.

Pravicová opozice na kraji tvrdí, že by se vyřazením projektu z evropských fondů přenesla kauza Čapí hnízdo z evropské úrovně na národní a české úřady by ji nemusely důsledně vyřešit. Hejtmanka oponovala, že bez vynětí Čapího hnízda by Česko muselo vracet peníze zpátky do Bruselu.

Skopeček: Hejtmanka si vyřizuje účty

„Já to vidím jako jasné politikum, jako vyřízení si účtů s těmi členy, kteří nehlasovali podle přání hejtmanky a považuji to za něco neuvěřitelného,“ komentuje rozhodnutí Pokorné Jermanové zastupitel Středočeského kraje a poslanec ODS Jan Skopeček.

V případu padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo stíhá policie předsedu hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše a místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Kromě obou poslanců čelí stíhání také dalších devět lidí, mezi nimiž je i Babišova manželka Monika a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiše s Faltýnkem minulý týden vydala Poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání.