Možnost korespondenčního hlasování pro krajany v zahraničí. Nejdříve za rok

Korespondenční hlasování? Politici o něm uvažují (zdroj: ČT24)

Volit ze zahraniční by mohlo být do budoucna jednodušší. Místo dlouhých cest na pár vybraných úřadů by krajané mohli posílat hlasy poštou, jak je to obvyklé ve většině zemí Evropské unie. Návrh zákona připravuje TOP 09. Kritici se ale obávají zneužitelnosti korespondenčního způsobu hlasování.

Míra toho komfortu – kdy můžete hlasovat, nebo volit jako občan – je v České republice velmi nízká.
Ivan Bartoš
předseda Pirátů

Při prvním kole prezidentských voleb přišlo v zahraničí k volebním urnám přes 12 tisíc českých občanů. Podle ministerstva zahraničí je to ale jen zlomek těch, kteří jsou během voleb mimo republiku. Odhady mluví až o půl milionu voličů. Ti by se výhledově mohli dočkat korespondenčního hlasování. Ale jistě to nebude už pro druhé kolo letošních prezidentkých voleb.

První takové volby by mohly proběhnout nejdříve za rok. Detaily návrhu by měli v pondělí řešit politici s odborníky na sněmovním semináři. „O možnost (takto volit) by musel buďto požádat daný občan sám osobně, nebo prostřednictvím ověřeného podpisu, a to i korespondenčně. A samozřejmě by to také šlo i s použitím datové schránky,“ vysvětlila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), první místopředsedkyně strany. 

Technika jde tak dopředu, že se nakonec objeví nějaké moderní vhodnější řešení.
Radek Vondráček
předseda Poslanecké sněmovny PČR
obrázek
Zdroj: ČT24

„V momentě, když bude existovat nějaká jednoznačná identifikace, tak musí být bezpečná,“ přidal svůj pohled na věc místopředseda ODS Martin Kupka.

„Nejsme proti, ale určitě nás zajímá to, aby nemohlo být těchto hlasů zneužito,“ zdůraznila místopředsedkyně ČSDD Kateřina Valachová.

Podobné návrhy se už v minulosti snažili prosadit poslanci i senátoři. Prozatím neúspěšně. Důvodem byly možná právě obavy ze zneužití hlasů či z nuceného opakování voleb, což zažilo Rakousko po druhém kole předloňských prezidentských voleb. Výsledky musel tamní Ústavní soud anulovat.

Vydáno pod