ČSSD se nesmí skrývat před nepříjemnou debatou, upozornil Chovanec

Sociální demokracie se nesmí skrývat před nepříjemnou debatou. Jestli nové vedení nebude mít tu odvahu, bude křeč, v níž se strana nachází, trvat déle, než je potřeba. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec to řekl během setkání kritiků současného vedení strany. Kritická platforma si podle jejích iniciátorů dává za cíl zastavit propad strany.

Písemný pozdrav poslal i prezident Miloš Zeman. „Nejsem lhostejný. Se vší vážností říkám, že mě katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie,“ stálo v dopise, který zúčastněným přečetl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Jiří Zimola a Michal Hašek při setkání platformy v Táboře
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Chovanec v úvodním projevu řekl, že není členem platformy. „Slíbil jsem všem, do doby, dokud budu řídit sociální demokracii, budu debatovat se všemi, kteří to se stranou myslí dobře,“ zdůvodnil svoji přítomnost. Mluvil pak mimo jiné o příčinách neúspěchu strany ve volbách do Sněmovny, například „demisi – nedemisi“ Bohuslava Sobotky.

Debata na podobných fórech, případně svolání mimořádného ústředního výkonného výboru, je podle Chovance pro ČSSD prospěšnější, než vyřizování účtů na internetu. Uvedl, že doufá, že strana vyjde z únorového sjezdu sjednocená za většinovým názorovým proudem. Setkání opustil asi po dvou hodinách.

Shodli jsme se na tom, že by celá členská základna měla mít právo vyjádřit se k tomu, jak se sociální demokracie bude chovat v druhém nebo dalším pokusu o sestavení vlády.
Jiří Zimola
bývalý hejtman Jihočeského kraje

Představitelé platformy, mezi které patří bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a bývalý místopředseda ČSSD Hašek, už dříve uvedli, že žádají přímou volbu předsedy strany a to, aby členové ČSSD přímo rozhodli o případném vstupu do vlády. Na jednání přijel Chovanec jako jediný z vedení ČSSD. „Ostatní, včetně kandidátů na předsedu, vzkázali, že mají nějaké krajské a jiné konference,“ řekl v úvodu Hašek.

ČSSD bude na únorovém mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové volit nové vedení. Funkci předsedy loni v polovině června opustil kvůli klesajícím volebním preferencím Bohuslav Sobotka, stranu místo něj vede statutární místopředseda Milan Chovanec.

Další dvě krajské organizace navrhují za předsedu strany Hamáčka

obrázek
Zdroj: ČT24

Krajská konference ČSSD v Karlovarském kraji navrhla na předsedu sociální demokracie bývalého šéfa Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Jako místopředsedu doporučili sociální demokraté europoslance Pavla Poce z Mariánských Lázní. Uvedla to členka krajského výkonného výboru a bývalá poslankyně Markéta Wernerová, také nominovaná do předsednictva strany. 

Konference, která v sobotu proběhla v Kynšperku nad Ohří, zvolila také nové vedení krajské organizace. V jejím čele bude stát Tomáš Svoboda, starosta Kynšperka.

Výkonný výbor bude mít 14 členů, z toho šest za Karlovarsko, čtyři za Sokolovsko a čtyři za Chebsko. Krajský výkonný výbor tak z velké části tvoří nové tváře, byť působící v sociální demokracii už delší dobu.

Sociální demokracii v Karlovarském kraji loni citelně zasáhla kauza údajných manipulací s projekty ROP Severozápad. Po obvinění se svých funkcí vzdali Petr Navrátil, Jakub Pánik nebo Miloslav Čermák. Obviněn byl i bývalý hejtman a poslanec za ČSSD, nyní už nestraník Josef Novotný. K soudu se ale vyšetřování s mnoha obviněnými ještě nedostalo.

„Jana Hamáčka jsme vybrali proto, že je z nabídek, které byly, nejzkušenější, ale zároveň nejméně poznamenaný nějakými problémy. U místopředsedy jsme chtěli někoho progresivního a zároveň silnou osobnost, a to Pavel Poc je,“ řekla Wernerová, která vedla krajskou organizaci po odchodu Petra Navrátila. 

Konference ČSSD v Moravskoslezském kraji nepřijala, pokud jde o příštího šéfa strany, žádné doporučení. Zato středočeská ČSSD vyslovila na sobotním jednání v Kladně podporu pro Hamáčka. Toho v pátek  nominovala i pražská ČSSD.

Krajské konference ČSSD řeší nominace na post šéfa strany (zdroj: ČT24)

Naproti tomu na Vysočině nezískal žádný z kandidátů nadpoloviční většinu.  Nejvíce hlasů od delegátů na sobotní krajské konferenci ve Větrném Jeníkově dostala dvojice Jan Hamáček a bývalý šéf vojenské tajné služby Miroslav Krejčík. Bude tedy na jednotlivých zástupcích kraje, jak na sjezdu budou hlasovat, prohlásil krajský předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.