Zdraví jako téma kampaně: Oba kandidáti na prezidenta tvrdí, že jsou v dobré kondici

Události: Zdraví jako téma prezidentské kampaně (zdroj: ČT24)

Zbývá týden do druhého kola voleb prezidenta republiky. Jiří Drahoš pokračoval v kampani v jižních Čechách, současný prezident Miloš Zeman odpočívá v Lánech a připravuje se na televizní debaty. Jedním z témat kampaně je také zdravotní stav kandidátů. Drahoš uvedl, že bere prášky proti lehce zvýšenému krevnímu tlaku, ale žádné další potíže nemá. Zeman ve čtvrtečním televizním rozhovoru potvrdil, že v úterý absolvoval drobný chirurgický zákrok.

„Jsem trošičku unavený, protože se musím vašim divákům přiznat, že mně před dvěma dny řezali vnitřní stranu tváře. Byl to takový malý absces, tak snad už je to v pořádku. Ťukám na dřevo, ale pořád mě to ještě trošku bolí,“ uvedl Miloš Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov.

Téma prezidentova zdravotního stavu se objevuje nejen před volbami opakovaně. Mluvil o něm prezident, jeho lékaři a jako argument ho použili i někteří kandidáti už před prvním kolem. „Je docela možné, že bude zvolen. Nicméně podle mě nebude schopen plnohodnotně vykonávat ten pětiletý mandát,“ prohlásil například Mirek Topolánek.

Miloš Zeman svůj zdravotní stav komentoval opakovaně. „Zaprvé dnou netrpím. Zadruhé v sobotu mi odešla cukrovka,“ uvedl v listopadu. „Ubrali jsme řadu léků, zkompenzovali ten stav zdravotní na míru, která je téměř normální, kdy cukr jako takový se znormalizoval,“ oznámil začátkem ledna osobní lékař Miloslav Kalaš.

Současný prezident dále uvedl, že trpí neuropatií, kvůli které se mu těžko chodí a nemůže dlouho stát. Při loňské návštěvě Číny mu pohyb usnadňovalo vozítko a s chůzí mu pomáhal doprovod. „Mám to už asi deset let, mohutně vrávorám, občas padám ze schodů. Nedá se to léčit, dá se to zastavit, což se snad podařilo,“ komentoval neuropatii.

Lékařské konzilium prezidenta před rokem informovalo, že se už neschází. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka i šéfa konzilia Martina Holcáta k tomu nebyl důvod. Zvolili místo toho konzultace s jednotlivými odborníky. Tým se přesto minulý týden sešel, aby o zdravotním stavu Miloše Zemana informoval veřejnost, dotazy novinářů ale nepřipustil.

„My se spolu vídáme, neříkám denně, ale jednou za čas, a mohu potvrdit, že pan prezident se cítí velmi dobře, myslím, že je ve velmi dobré kondici, jak fyzické, tak duševní,“ uvedl šéf prezidentova konzilia Martin Holcát.

Drahoš: Zdraví odpovídá mému věku

Zdraví bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše se dostalo do zájmu novinářů až v posledních deseti měsících. Během kampaně ukazoval, že sportuje, a tvrdí, že jeho zdravotní stav odpovídá jeho věku 68 let. „Beru jenom prášky proti lehce zvýšenému krevnímu tlaku, jinak žádné další potíže nemám,“ říká ke svému zdraví.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdravotní dokumentaci se zveřejnit nechystá. Informace o zdravotním stavu chce nechat na lékařích, kteří podle něj musí zvolit vhodnou formu. „Nemám žádnou zdravotní zprávu, tu má můj ošetřující lékař,“ uvedl kandidát na prezidenta. V minulosti podstoupil operaci očí kvůli šedému zákalu a těžké krátkozrakosti. Říká, že brýle na čtení i nyní potřebuje.

Zahraničí: Kiska o zdravotním stavu moc nemluví, v USA je to velké téma

Přístup veřejnosti ke zdravotnímu stavu vrcholných politiků se v různých zemích liší. Například na sousedním Slovensku není zvykem, aby kandidáti nebo zvolení prezidenti veřejně mluvili o svém zdravotním stavu. Za necelé čtyři roky mandátu Andreje Kisky se taková zpráva objevila jen jednou, když mu v srpnu 2015 v plzeňské nemocnici operovali kyčel. Jeho úřad to oznámil ráno v den zákroku, tisková konference proběhla po něm.

Během loňské prezidentské kampaně ve Francii pouze tři kandidáti uvedli, že v případě vítězství budou o svém zdraví pravidelně informovat. Nakonec vítězný Emmanuel Macron mezi nimi nebyl. Argumentoval lékařským tajemstvím, ale řekl, že zveřejní „veškeré informace, které by mohly mít dopad na jeho schopnost vést zemi“. Podobně k tématu přistoupila i soupeřka z druhého kola Marine Le Penová.

Emmanuel Macron a Marine Le Penová
Zdroj: ČT24/Reuters

Ani jejich předchůdci nebyli nijak sdílní, přestože to mnozí slibovali. Pouze Francois Mitterand zveřejňoval zdravotní dokumentaci každého půl roku. Jenže lékařské zprávy byly falešné a prezident 11 let tajil rakovinu prostaty.

Ve Spojených státech je zdraví kandidátů velkým tématem, pokud ukážou indispozici, jako se to stalo v září 2016 kandidátce na hlavu státu Hillary Clintonové. V posledních letech ale sami uchazeči obvykle zveřejňují zdravotnická dobrozdání, aby dokázali, že jsou schopni stát v čele země.

Současný prezident Donald Trump podstoupil prohlídku u oficiálního lékaře Bílého domu před týdnem. Zahrnovala mimo jiné test kognitivních funkcí, aby vyvrátil pochybnosti, které přinesla kontroverzní kniha Oheň a hněv. Z vyšetření údajně vyšel dobře.