Lékaři kritizují eRecepty: Systém je prý pomalý, řada z nich musela prodloužit ordinační hodiny

Události: ERecepty prý lékaře zdržují (zdroj: ČT24)

Praktičtí lékaři kritizují přetrvávající problémy při vypisování eReceptu, zaznamenala je asi polovina členů jejich sdružení. Odezva centrálního úložiště je podle nich pomalá, zdržení je až hodinu denně. Tři čtvrtiny z nich kvůli tomu prodloužily pracovní dobu. Evidovat každý vydaný recept na léky musí lékaři od začátku letošního roku.

„Odezva z centrálního úložiště není okamžitá a systém občas padá, což prodlužuje dobu ošetření pacienta, lidé si stěžují na problémy při výdejích v lékárnách,“ kritizoval předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podle průzkumu mezi členy sdružení více než polovina zaznamenala nějaký problém. Z 500 lékařů prodloužil eRecept ordinační dobu 75 procentům z nich. Téměř čtvrtina strávila s pacientem kvůli jednomu receptu až o tři minuty déle.

„Mezi slabiny systému patří zejména uživatelsky nepřátelské prostředí, chybějící lékový záznam, pomalá odezva z centrálního úložiště či nesrozumitelné pokyny přicházející z něj v situaci, kdy se nedaří eRecept vystavit,“ popsal Šonka.

Lékaři před spuštěním elektronické recepty opakovaně kritizovali. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO) slíbil, že během roku 2018 nebudou úřady nepoužívání systému finančně postihovat. To ale podle některých praktických lékařů problém stejně neřeší. Předseda sdružení praktiků Petr Šonka tvrdí, že jde jen o přesun problému v čase.

„Máme rok na to, abychom ten systém ještě vylepšili a vychytali nějaké chyby,“ soudí ale ministr. Nicméně slibované prominutí sankcí zatím poslanci neschválili. Zatím spolu s dalšími pozměňovacími návrhy míří do třetího čtení.

Jeden z návrhů chce podat poslanec SPD Jaroslav Dvořák, který hodlá navrhnout dobrovolnost využívání eReceptu. O situaci kolem elektronického systému budou zákonodárci rozhodovat příští pátek.  

Vydáno pod