Spor dvou soudů rozžehnán. O případném prominutí Janouškova trestu rozhodne Praha

Události: O Janouškovi bude rozhodovat pražský městský soud (zdroj: ČT24)

Žádost lobbisty Romana Janouška o upuštění od zbytku trestu odnětí svobody bude řešit pražský městský soud. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který tak ukončil spor mezi Prahou a Brnem. Pražská justice totiž sice Janouška poslala za mříže, trest si ale lobbista odpykával na Moravě.

Lobbista v roce 2012 podle pravomocného verdiktu úmyslně srazil autem ženu v Praze-Nuslích. Původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal čtyři a půl roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do brněnského vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl ze zdravotních důvodů trest opakovaně přerušený.

Loni v listopadu Krajský soud v Brně zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Praha rozhodnutí respektuje

Lobbista se v určeném termínu do věznice nevrátil. Jeho advokát podal v Praze žádost o upuštění od zbytku trestu, pražský soud ale celý spis následně zaslal do Brna. Brno trvalo na tom, že o žádosti by měl rozhodnout ten soud, který Janouškův případ řešil jako první, tedy Městský soud v Praze. Nejvyšší soud mu nyní dal za pravdu – místně příslušný je celý případ v metropoli.

Pražský soud rozhodnutí respektuje. „Spisový materiál zatím nemáme, to ale předsedovi senátu nebrání v tom, aby činil procesní úkony,“ konstatovala mluvčí pražského soudu Markéta Puci. „V nejbližších dnech přibere opatřením znalecký ústav k vyhodnocení aktuálního zdravotního stavu odsouzeného,“ popsala další postup.