Výběr prezidenta doprovází i senátorská volba a referenda. O kolonádě ve Varech i kamenolomu

Během prezidentských voleb se v Česku uskuteční i osm místních referend. Sedm z nich v termínu prvního kola prezidentské volby, osmé refendum pak bude současně s případným kolem druhým. Rozhodovat se bude například o karlovarské Vřídelní kolonádě nebo kamenolomu v Blansku.

V termínu prvního kola prezidentských voleb vyhlásilo místní referendum sedm obcí a měst. O víkendu se tak bude rozhodovat například o omezení hazardu v Jablonci nad Nisou, výstavbě bytových domů ve Všenorech nebo o restauraci v Brušperku. V Zubří se bude už potřetí rozhodovat o krytém bazénu.

„Doufáme, že pořádáním referenda současně s prezidentskou volbou se zvýší počet lidí, kteří se ho účastní. Už jsme několik referend v minulosti pořádali a ukázalo se, že pokud probíhá současně s volbami, má vyšší účast,“ uvedla mluvčí Jablonce nad Nisou Markéta Hozová s tím, že poslední referendum v Jablonci z roku 2012 probíhalo samostatně a nesplnilo nutnou hranici 35% účasti.

U skoro poloviny referend se lidé nesejdou v potřebném počtu

Zkušenost z Jablonce potvrzují i statistiky ministerstva vnitra: Ze 107 referend, která se v České republice konala od roku 2014, jich téměř polovina neměla potřebnou účast, a byla tak neplatná. Z devíti referend, která se konala během posledních parlamentních voleb, ovšem nesplnilo minimální pětatřicetiprocentní účast jen jedno. Ostatní obce měly většinou účast přes padesát procent. Například v Dobřejovicích se v referendu vyjádřilo téměř sedmdesát procent, svůj hlas neuplatnilo jen pět procent z těch, kteří přišli k volbám.

Kvůli dvojímu hlasování v jednom termínu mají ovšem některé obce problém sehnat dostatečný počet komisařů. Do každého okrsku je totiž potřeba sehnat jak volební, tak hlasovací komisi. To potvrzují například v Karlových Varech, kde se má rozhodovat o budoucnosti Vřídelní kolonády. 

„Ještě na začátku týdne nám chyběla zhruba stovka lidí. Na pořádání referenda potřebujeme zhruba 250 lidí, na samotné volby dalších 250. Byli jsme zvyklí vždy sehnat zhruba 250 lidí, teď je jich dvojnásob,“ uvedl mluvčí Karlových Varů Jan Kopál a dodal, že město papírově stav členů komisí sice naplnilo, ale stále shání náhradníky pro případ, že někteří členové onemocní.

„Shánění lidí do komisí byl problém, počty jsou sice naplněné, ale náhradníky stále přijímáme,“ popisuje obdobnou situaci Hozová v Jablonci, kde místo obvyklých 300 členů komisí potřebují 600. V Brušperku zase podle starosty Jiřího Pasyka pro obsazení hlasovací komise museli sáhnout do náhradníků, kteří byli zapsaní k prezidentským volbám. 

Místní referenda 12. a 13. ledna
Zdroj: ČT24

Referendum spojené s volbami zvýší náklady

Radnice kromě nedostatku lidí trápí i vysoké náklady. „Kdyby se referendum konalo samostatně, zřejmě by probíhalo jen v jeden den, například odměny členům komisí i další náklady by tak byly nižší,“ dodal Pasyka.   

  • Jablonec nad Nisou 1 milion Kč
  • Karlovy Vary 900 tisíc Kč
  • Brušperk 50 tisíc Kč
  • Všenory 40–45 tisíc Kč
  • Zubří 120 tisíc Kč
  • Suché Lazce 10 tisíc Kč
  • Lhota Rapotina do 10 tisíc Kč

Menší náklady v případě samostatného referenda odhadují i v ostatních městech a obcích. „Pokud by se referendum konalo samostatně v jeden den, klesly by náklady zhruba o třicet procent,“ uvádí Václav Skuplík, zastupitel městské části Opava Suché Lazce, kde budou příští víkend rozhodovat o obchvatu.

Města a obce cenu referenda odhadují na desítky tisíc korun, největší náklady očekávají v Jablonci nad Nisou, vyjde zhruba na milion. Na rozdíl od prezidentských voleb platí tyto náklady obce a města ze svých rozpočtů.

Počet referend ale nemusí být konečný, je totiž možné, že v seznamech ministerstva vnitra nejsou všechna. Některé obce a města podle Kláry Pěknicové z oddělení komunikace resortu ignorují, že musí vyhlášení referenda ohlásit. „Pokud obec svou oznamovací povinnost nesplní, nemáme šanci se o referendu dozvědět,“ vysvětluje.

Zatím jedno referendum je vyhlášené i na případné druhé kolo prezidentských voleb. V Praze – Vinoři budou lidé 26.–27. ledna rozhodovat o výstavbě bytových domů. Referendum tam nařídil Městský soud v Praze, podle starosty Františka Švarce vyjde zhruba na tři sta tisíc korun.

Podle seznamu ministerstva vnitra bude v posledním lednovém víkendu ještě jedno referendum. Plebiscit v České Lípě je hlášen na neděli, tedy den po skončení prezidentské volby. Zastupitelstvo se bude 28. 1. místních ptát například na vybudování nové knihovny nebo přestavbu divadla.

Na Trutnovsku znovu volí senátora

Na Trutnovsku se zase mají lidé možnost vyjádřit nejen k tomu, koho chtěji za hlavu státu, ale i kdo je má zastupovat na postu senátora. Volby, které se v prvním dnu těšily jen malému zájmu voličů, se konají kvůli bývalému senátorovi Jiřímu Hlavatému (za ANO), který byl loni zvolen do sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Hlavatý se ale poslaneckého křesla vzdal a chce se vrátit do Senátu. Volby na Trutnovsku budou stát kolem pěti milionů korun.