Spadané stromy, zastavené lanovky, převrácený kamion. Silný vítr potrápil hlavně sever a Vysočinu

Silný vítr zasáhl během úterý hned několik krajů. V Libereckém kraji a na Vysočině popadané stromy přerušily provoz na některých silnicích i na železnici, někde zastavily i dodávky proudu. Kvůli větru nejezdila lanovka na Ještěd, dvě lanovky ve Špindlerově Mlýně ani horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Na Pardubicku se převrátil kamion.

„Bylo to rovnoměrně po celém kraji. V jednom případě strom spadl na osobní automobil, dvakrát zasahovala i lezecká skupina, kdy bylo třeba zajistit část uvolněné střešní krytiny proti pádu na chodník a přilehlou komunikaci. Tyto události se staly přímo v krajském městě, nešlo ale o nic závažného a k žádnému zranění nedošlo,“ uvedl zastupující mluvčí hasičů v Libereckém kraji Jan Mandl. Odpoledne se situace uklidnila. 

Kvůli spadlému stromu byla dopoledne dočasně neprůjezdná silnice I/10 u Malé Skály na Jablonecku či silnice nižších tříd v Roztokách u Semil nebo mezi Lučany nad Nisou a Horním Maršovem na Jablonecku. Spadlý strom hasiči odstraňovali také z železniční trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku. 

Lanovka na Ještěd
Zdroj: Vít Černý/ČTK

V této oblasti meteorologové dopoledne zaznamenali i nejsilnější poryv v kraji. V Hejnicích rychlost větru přesáhla 100 kilometrů v hodině. „Průměrná rychlost větru v Libereckém kraji byla 18 až 36 km/h, v horách kolem 58 km/h,“ uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Energetici kvůli popadaným stromům odstraňovali dvě poruchy na vedení vysokého napětí u Semil. S tím souvisely i poruchy na nízkém napětí v Benešově u Semil, Hájích nad Jizerou, Příkrém, Bítouchově nebo v Dubé na Českolipsku.

V Krkonoších vítr zastavil lanovky

Silný vítr zasáhl také Krkonoše, kde se zastavily dvě sedačkové lanovky ve Špindlerově Mlýně (na Medvědín a na Horní Mísečky). Kvůli technické údržbě jsou od úterý do čtvrtka mimo provoz i vlek v horní části Medvědína a dvousedačková lanovka ve Svatém Petru, uvedl špindlerovský skiareál. 

Nefungoval ani horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Ten může být v provozu jen do rychlosti větru 60 km/h, podle výstrahy meteorologů ale mohl vítr v Krkonoších dosahovat rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

Kvůli technické závadě se na asi čtyři hodiny zastavila také kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu. „Lyžaře ještě lanovka pomalou jízdou bezpečně dopravila do horní stanice. Ve středu počítáme s normálním provozem,“ řekla mluvčí SkiResortu Černá hora – Pec Zina Plchová. 

Na Vysočině padaly stromy na silnici

Situace na Vysočině se kvůli silnému větru začala zhoršovat okolo 4. hodiny ráno. Hasiči zasahovali od brzkého rána u zhruba devadesáti událostí, nikdo při nich nebyl zraněn. Odpoledne se situace uklidnila. Energetici opravovali poruchy na Pelhřimovsku a na Havlíčkobrodsku, přechodné výpadky dodávek elektřiny se podle nich většinou týkaly jen desítek domácností.

Na Vysočině hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve
Zdroj: ČTK/HZS Kraje Vysočina

Časně ráno spadl strom před jedoucí autobus u obce Horní Dubenky na Jihlavsku. Další strom pak spadl na osobní auto u Sněžného na Žďársku. V Chotěboři zase museli hasiči upevňovat uvolněnou střechu na jednom z domů. 

Vítr dopoledne ztěžoval dopravu i na železnici. Provoz byl přerušen na tratích mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem a mezi Ždírcem nad Doubravou a Hlinskem v Čechách. V obou případech už byly podle údajů Českých drah překážky z kolejí odstraněny. Osobní vlaky mezi Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi ale kvůli tomu nabraly asi hodinové zpoždění.

U Přelouče se převrátil kamion

Foukalo i na Pardubicku, kde silný vítr odpoledne převrátil prázdný kamion v Bukovině u Přelouče. Část vozu zůstala na silnici, část skončila v příkopu. Silnice I/17 byla kvůli nehodě dočasně uzavřena. Vítr také už od rána lámal stromy hlavně na Chrudimsku.