Sociální demokracii by mohl vést Jan Hamáček, nevyloučil to. Oficiální kandidáti zatím nejsou

Události: Sociální demokracii by mohl vést Jan Hamáček. Sám to nevyloučil (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté se připravují na svůj únorový sjezd, kde budou volit i vedení strany. Oficiální kandidát zatím není, mluví se ale o současném místopředsedovi Janu Hamáčkovi.

V sociální demokracii začaly okresní a krajské konference. Ty mají za úkol vybrat své kandidáty do vedení strany. Mezi členy ČSSD se nejčastěji skloňuje jméno současného místopředsedy strany Jana Hamáčka.

„U nás v Pardubickém kraji zaznělo jméno Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly,“ potvrzuje debaty mezi sociálními demokraty pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Někdejší hejtman Zimola je jedním ze zakladatelů platformy kritiků současného vedení. Ta podle pátečního prohlášení své kandidáty do vedení nominovat nebude.

Naopak Hamáček ambici být předsedou nevyloučil. „Rozhodnu se podle názoru mé domovské organizace, tj. okresu Mladá Boleslav, a podle středočeské ČSSD,“ napsal ČT Hamáček. V Mladé Boleslavi by o tom, koho podpoří do předsednictva strany, měli jednat v pondělí.

Sociální demokraté byli ještě před volbami nejsilnější stranou. Volební neúspěch, kdy skončili šestí se 7,3 procenty, hodlají řešit na svém únorovém sjezdu v Hradci Králové.

Kandidaturu na předsedu ještě nikdo oficiálně neoznámil. Úřadující šéf Milan Chovanec chce dovést stranu jen k únorovému sjezdu, a co bude dál, zatím neřekl. Předsedou strany nechce být ani Lubomír Zaorálek.

Povede sociální demokraty nestraník?

O pozici v čele strany si dosud řekl jen hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, ten je ale nestraník. Podle aktuálních stanov se může předsedou stát jen člen strany, který je v sociální demokracii minimálně čtyři roky.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD)
Zdroj: ČT24

O tom, zda není čas na změnu stanov, se uvnitř ČSSD diskutuje. „Z řady organizací přišel návrh na změnu této části stanov a předpokládám, že sjezd v této části nějakým způsobem, ať už třeba vyloučením, stanovy změní,“ domnívá se místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

To by Běhounek přivítal. „Stanovisko mé je neměnné, pokud by moje angažmá mělo ČSSD pomoci, jsem připraven vstoupit,“ uvedl pro ČT Běhounek.

V takovém případě by se sjezd pravděpodobně přerušil a předsedu by straníci volili až po zaregistrování nových stanov.

Naposledy byl do čela ČSSD zvolen Bohuslav Sobotka, a to pro celkem čtyři období. Z vedení strany se ale ještě před volbami stáhl.