Do finále doplňovacího souboje o Senát jde Sobotka s Hlavatým

V druhém kole doplňovacích senátních voleb na Trutnovsku se bude rozhodovat mezi Janem Sobotkou (za STAN), který v prvním kole získal 34 procent hlasů, a majitelem královédvorské textilky Juta Jiřím Hlavatým (za ANO), jemuž hlas odevzdalo 25 procent voličů. Volební účast prvního kola je 22,8 procenta. Volby se konají právě kvůli Hlavatému, který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do sněmovny, a mandát senátora mu automaticky zanikl. Poslaneckého mandátu se ale vzdal a přihlásil se znovu do senátních voleb.

V doplňovacích volbách v obvodu č. 39, který zasahuje částečně i na Náchodsko, kandidovalo devět lidí. Do druhého kola postoupil s Hlavatým také starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS.

Hlavatý byl loni díky preferenčním hlasům zvolen do sněmovny, čímž mu zanikl mandát senátora. Poté ale oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu a poslaneckého mandátu se vzdal. Druhé kolo se uskuteční 12. a 13. ledna, ve stejném termínu jako první kolo voleb prezidentských.

„S velkou pokorou přijímám to, že jsem se s panem Sobotkou dostal do druhého kola. První cíl, který jsem si dal, se mi splnil,“ řekl Hlavatý po prvním kole. Podle něj hodně lidí volilo spíše proti vládě. „Bylo to hodně spojeno s kroky premiéra Andreje Babiše, to se do výsledku promítlo. V žádném případě ale nelituji, že jsem s podporou hnutí do toho šel,“ dodal.

První kolo doplňovacích voleb do Senátu
Zdroj: ČT24

Podle obou postupujících se do výsledku v druhém kole promítne vyšší účast voličů, protože se budou konat souběžně s prezidentskými. „Voliči budou jiní a budou mít jinou motivaci, budou volit hlavně prezidenta, i to se do výsledku může promítnout,“ poznamenal Sobotka.

Podle Hlavatého by mohla být volební účast až 60 procent. „Proto těžko odhadnout, jak pro nás druhé kolo dopadne. Přijde řada voličů, která se prvního kola neúčastnila,“ míní Hlavatý, který o podporu žádného neúspěšného kandidáta z prvního kola usilovat nebude. To Sobotka požádá o podporu do 2. kola kandidáty, kteří se do něj nedostali. Jaroslav Dvorský (za Piráty) už mu ji slíbil.

Třetí s velkým odstupem skončila majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová, kandidující za Nezávislou iniciativu (NEI), získala 11,88 procenta hlasů. Čtvrtý byl nestraník a kandidát Pirátské strany Jaroslav Dvorský z Trutnova se ziskem 10,59 procenta hlasů. Další kandidáti se už přes desetiprocentní hranici nedostali.

Ve městech je zájem voličů vyšší

O něco větší zájem o volby je zatím ve městech. „Máme 1116 voličů a volební účast je asi 15 procent, je to určitě méně než v minulých senátních volbách. Chodí spíše starší lidé, dnes je to ještě slabší než v pátek,“ řekla zapisovatelka komise v bývalé základní škole v Komenského ulici ve Dvoře Králové nad Labem Petra Holzhaucerová.

Tradičně vysoká volební účast vzala za své i v druhé nejvýše položené volební místnosti v ČR – na Pomezních Boudách v Horní Malé Úpě. „Pokud moje paměť sahá, tak doplňovací volby tady nikdy snad ani nebyly. To je něco jiného, než když je řádná volba. Účast je opravdu špatná, jen asi 10 procent. Přitom my s tím problém nemáme, volební účast je u nás běžně mezi 70 a 90 procenty. Při senátních volbách v roce 2014 jsme měli asi 60 procent, ale to jsme považovali za slabší,“ řekl předseda komise Josef Malý.

Se svým týmem zajišťuje volby na Pomezních Boudách v objektu bývalé celnice v nadmořské výšce 1050 metrů nad mořem. V obci je 106 registrovaných voličů. „Těch asi deset lidí, co odvolilo, to jsme v podstatě jen my, co tady sedíme,“ posteskl si Malý.

V Krkonoších, které roky platí za baštu pravice, má podle horalů velké šance vrchlabský starosta Sobotka. „Hodně se tady mezi lidmi mluví i o Kláře Sovové z Luční boudy (kandiduje za NEI),“ dodal Malý.

Podle oslovených komisařů se asi účast nepřiblíží té z řádných voleb v roce 2014. K volbám tehdy v obvodu v prvním kole přišlo 39,55 procenta lidí a v druhém 17,87 procenta. V prvním i druhém kole tehdy zvítězil Hlavatý.